Resortu a jeho bývalé šéfce Michaele Marksové (ČSSD) se ale nepodařilo ani v posledním roce vládnutí před volbami prosadit slibované sociální bydlení, zálohované výživné či zákaz posílat malé děti do ústavů. Kritiku sklízí i omezení dávek na bydlení či vyplácení části příspěvků na pomoc v nouzi v poukázkách.

Řadu návrhů bývalá vláda ČSSD, ANO a lidovců prosadila až nedlouho před volbami. Pravicová opozice i zástupci některých organizací to označovali za předvolební rozdávání.

Ilustrační snímek
Od ledna dojde k valorizaci důchodů. ČSSZ provede jejich zvýšení automaticky

Rozšířil se třeba okruh rodin, které dosáhnou na přídavky na děti. Nárok na dávku budou mít domácnosti s příjmy do 2,7 násobku životního minima místo nynějšího 2,4 násobku. Navíc se přídavky tam, kde aspoň jeden rodič pracuje, zvednou o 300 korun na 800, 910 a 1.000 korun měsíčně podle věku dítěte.

Letos se zvyšovaly také platy, a to hned dvakrát. Od července si díky seškrtání platových tabulek polepšili lidé s nižším výdělkem. Pracovníkům v sociálních službách se tak upravil tarif o 23 procent. Od listopadu se pak přidávalo znovu.

Učitelé si na tarifu přilepšili o 15 procent, ostatní pracovníci veřejného sektoru o deset procent. Kraje si na vládní nařízení o zvyšování výdělků uprostřed roku stěžovaly. Jejich rozpočty s vyššími výdaji na odměňování nepočítaly. Vláda jim pak peníze musela dodatečně poslat.

Růst penzí bude výraznější

Resort znovu připravil i návrh na růst minimální mzdy, který schválila vláda. Od ledna se částka zvýší o 1.200 korun na 12.200 korun. Poroste tak o 11 procent. Odbory požadovaly přidání o 1.500 korun, zaměstnavatelé se klonili k částce 800 korun.

Hospodářská komora vyzývala vládu, aby pro příští rok už minimální mzdu nezvyšovala. Výhrady měly i některé resorty. Bývalý kabinet slíbil, že nejnižší výdělek přiblíží ke 40 procentům průměrné mzdy, slib splnil. Za minimální mzdu pracuje asi 132 tisíc lidí.

Penzisti. Ilustrační foto.
GRAFIKA: Kde žijí nejchudší a nejbohatší důchodci?

Ve Sněmovně se do novely dostala změna valorizace penzí, takže porostou výrazněji. Důchody se budou zvedat o růst cen a o polovinu růstu reálných mezd místo třetiny. Od ledna se tak zvýší v průměru o 475 korun.

Rodiče si přilepší

Resortu se podařilo prosadit otcovskou a změny v rodičovské. Otcové už brzy budou moci chodit po narození potomka na týdenní dovolenou, dostanou jako ženy na mateřské z nemocenského pojištění 70 procent základu příjmu.

Rodiče budou moci mít také vyšší rodičovskou než dosud, a to až do výše mateřské. Celkovou sumu 220 tisíc tak vyčerpají za kratší dobu. Zavede se také ošetřovatelské volno pro ty, kteří se starají o nemocné příbuzné. Vzít si ho budou moci až na 90 dní, platit se bude z nemocenského pojištění.

Brzdou byly rozdílné představy v koalici

Ministerstvu práce se za celé volební období nepodařilo prosadit zákon o sociálním bydlení, zálohované výživné či změny v péči o ohrožené děti. Brzdou byly hlavně rozdílné představy v koalici. Norma o sociálním bydlení se několikrát přepisovala, do Sněmovny dorazila až na jaře. Shoda na ní ale nebyla. Marksová několikrát vládě předložila i návrh zálohovaného výživného, ani s ním neuspěla.

Sjednotit se nepodařilo ani péči o ohrožené děti, kterou mají nyní na starosti tři ministerstva - práce, zdravotnictví a školství. Podle odborníků na ochranu dětí tak bývalá vláda promeškala ideální příležitost pro reformu, když šéfové všech tří resortů byli z jedné strany, a to z ČSSD. Mohli se mezi sebou totiž snadněji dohodnout.

Sídliště v Mojžíři.
Sociálně slabí jsou rukojmí majitelů bytů. Za nájem dávají příliš

Do zákona se nepromítl ani zákaz posílat malé děti do ústavů. Česko je podle Asociace dítě a rodina poslední zemí v Evropě, kde je to možné. Za velký počet chlapců v ústavních zařízeních sklízí ČR léta kritiku domácích i mezinárodních institucí.

Některé návrhy z dokumentu vypadly

Ministerstvo představilo letos také koncepci rodinné politiky. Kromě zvýšení mateřské a rodičovské, státních půjček na bydlení či bezplatných školek v ní počítalo i se změnou pravidel umělého oplodnění či s opatřeními k odstranění propasti mezi výdělky mužů a žen. Asistovaná reprodukce a spravedlivé odměňování z dokumentu, který vláda schválila v září, ale nakonec vypadly.

Kritiku si pak resort vysloužil za zpoždění nových informačních systémů pro vyplácení dávek a agendu zaměstnanosti za celkem 1,5 miliardy, které nabraly zpoždění.

Původně měly být v provozu od letošního ledna, plně fungovat začnou ale nejspíš až v roce 2019. Náklady za dvouleté prodloužení a provozování nynějšího modelu jsou kolem miliardy korun, uvedli zástupci ministerstva práce. To navíc v listopadu od jedné ze zakázek odstoupilo.

Ilustrační foto
Ústí schválilo nový dotační program na sociální služby

Od listopadu se začala také část dávek lidem v nouzi vydávat v poukázkách. Kritizovala to třeba Národní rada osob se zdravotním postižením. Podle ní ministerstvo přijetí návrhu, který komplikuje život lidem s handicapem, ve Sněmovně nezabránilo.

Ústavní stížnost směřuje pak na ustanovení o vyplácení doplatků na bydlení. Senátoři navrhují zrušení části zákona o pomoci v hmotné nouzi, podle které mohou radnice vyhlásit takzvané oblasti se zvýšeným výskytem nežádoucích jevů. V nich pak noví žadatelé dávku nedostanou.