Do Frankfurtu směřují firmy z celého světa, které chtějí ve svém oboru něco znamenat. „Navazují se tu obchodní kontakty a uzavírají transakce. Proto jsme na Ambiente také,“ říká zástupkyně Českého porcelánu Petra Zajanová.

„Pro zájemce o tradiční cibulákové zboží jsou tu novinky v podobě misek. Nechybí hotelový porcelán, moderní souprava s cibulovým dekorem ECO nebo BLUE. Součástí expozice je přehled všech 102 typů snídaňových hrnků, které v Dubí vyrábíme v různých variantách,“ představuje Zajanová část vystavených výrobků z dubského závodu.

Porcelán z Dubí. Ilustrační foto.
Porcelán z Dubí a Duchova míří do Drážďan, Frankfurtu a Londýna

Čím pochlubit se však má i duchcovská manufaktura. „Letošní novinkou na výstavě Ambiente je luxusní dárková sada šálků a podšálků Zlatá Opera na kávu i na čaj. Šálky i podšálky jsou dekorovány titanovým zlatem,“ připomíná Pavlína Zauperová ze závodu Royal Dux v Duchcově, který spadá pod společnost Český porcelán.

Dalšími výrobky v expozici jsou figurky s cibulákovým dekorem, které doplňují stůl prostřený cibulákovým servisem.

„Letos vystavujeme také porcelánovou šachovou soupravu, nechybí amfory, dózy a vázičky s krajkou, hodiny, rokokové figurky, baletky a tzv. brusel. Ze zvířecí říše představujeme exotické papoušky, sovy, motýly a brouky. Z velkých figur nechybí nosička a nosič vody ani rokoková nosítka,“ doplňuje Zauperová výčet výrobků, které mohou návštěvníci veletrhu Ambiente 2018 ve Frankfurtu nad Mohanem obdivovat až do 13. února.

Ilustrační foto
Škola v Krupce pomůže porcelánkám vychovat tolik potřebné odborníky

Libuše Maxová