Nejprve začalo hořet v prvním patře bývalého loveckého zámečku, následně se oheň rozšířil dál. Příčiny požáru a další okolnosti události šetří Policie ČR.

"Vrátili jsme na naši základnu až po půl deváté ráno. Budova v podstatě celá lehla popelem. Příčinu bude zjišťovat vyšetřovatel, který dorazil na místo kolem osmé hodiny ranní," hlásil Ivo Seidl, velitel dobrovolných hasičů z Proboštova, kteří se na likvidaci požáru podíleli. 

Jediné co intenzivním plamenům odolalo, byly spodní obvodové zdi, jinak  horní patro včetně doškové střechy s věžičkou je celé pryč. Příčiny požáru a další okolnosti události šetří Policie ČR. „Je to pro nás katastrofa,“ řekl Jiří Novák, jehož rodina zámeček vlastní. Stejní lidé i provozují oboru se zvěří. Tu mají v nájmu od Lesů ČR, kteří jsou její vlastníci.

„Není to radostná zpráva. Obora s okolím je mezi lidmi velmi oblíbená, jezdí do ní hodně škol a školek,“ řekl starosta Dubí Petr Pípal a dodal: „Komunikujeme jak s vlastníkem restaurace, tak obory. Jsme ochotni poskytnout majiteli Dvojhradí součinnost třeba při získávání různých dotací na obnovu objektu apod.“

Podívejte se na zámeček Dvojhradí ve Mstišově na historických fotografiích:

Oblíbené výletní místo Tepličanů i lidí ze širokého okolí, které rovněž proslulo výbornou kuchyní zaměřenou na zvěřinu a pořádáním kulturních akcí, požár takřka úplně zničil. Zůstalo jen pár zdí a ohořelých trámů. Jako smutný paradox působí zcela zachovalá tabule s otevírací dobou. V neděli navíc měla v přilehlé oboře proběhnout akce pro děti i dospělé ke Dni české státnosti. Tu pořadatel spolek A.S. Ghost Czech Force po požáru zrušil.

Dubí tak přišlo o jednu z nejstarších budov ve městě. "Mnozí si ani neuvědomují, co pro nás - Mstišováky - zámeček znamenal. Tohle se nemělo stát! Věřím, že bude příčina brzy odhalena a najde se způsob, jak tuto katastrofu alespoň trochu zmírnit," uvedla na Facebooku Zdenka Vašková ze Mstišova.

Ilustrační foto.
Vousatý cyklista poničil závoru, policie hledá svědky nehody