"Je možné, že je to nejvyšší počet červencových požárů za výrazně delší dobu, ale čísly to bohužel podložené nemáme. V roce 2006 se začala statistika sledovat jiným způsobem a data z doby předtím se nedají použít," uvedla mluvčí hasičského sboru Nicole Zaoralová.

Následky letošních červencových požárů ale nejsou tak tragické jako v některých uplynulých letech. Například v prvním měsíci prázdnin roku 2015 zemřelo při požárech v České republice 20 lidí a 193 jich bylo zraněno. Nejvyšší škodu pak oheň způsobil v červenci 2016, a to více než 373 milionů korun. Letos to bylo zhruba 207 milionů korun.

Policejní vrtulník hasí požár u Hřenska
Našli nedopečený buřt. Požár v národním parku mohl zavinit neukázněný turista

V průměru zaznamenali hasiči 87 požárů denně. "Pro srovnání, dlouhodobý denní průměr je 47 požárů denně, dostali jsme se tak tedy téměř na dvojnásobek," uvedla mluvčí. V přírodním prostředí bylo požárů 1262. Loni jich bylo 575, před dvěma roky pak pouze 389. Důvodem je především letošní dlouhotrvající sucho a velké horko.

Vůbec nejrozsáhlejší požár zaměstnal hasiče v Ústeckém kraji hned začátkem měsíce. Vypuknul podél železniční trati mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi a boj s ním trval více než 48 hodin. Požár výrazně omezil jak vlakovou tak silniční dopravu a jen díky nezměrnému úsilí hasičů se nerozšířil ro přilehlých obcí.

Velký požár mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem
FOTO: Podél trati z Lovosic do Ústí zuří ohnivé peklo

„Požár byl výjimečný rozsahem a rychlostí hoření,“ uvedl řídící důstojník zásahu David Ďuriš z hasičské stanice Litoměřice. Podle něj to bylo dáno velkým suchem a větrem. Příčinou požáru byly pravděpodobně jiskry od lokomotivy nákladního vlaku. Kvůli nim měla vzplát suchá tráva u trati a požár se od ní měl rychle rozšířit i do vzdálenějšího okolí.

Kromě rozsahu požáru a vekého sucha ztěžoval práci hasičům také nepřístupný terén. Proto využili i letecké techniky.

Mezi největší zásahy hasičů v přírodě patřil v Ústeckém kraji dále požár v Českém Švýcarsku nedaleko Pravčické brány. Kuriozitou pak byly čtyři výjezdy hasičů z Teplic a Proboštova k požáru travního porostu u Přítkova na Teplicku na stejném místě během jediného dne.

Celkem čtyřikrát vyjížděli hasiči z Proboštova k požáru louky u Přítkova.
FOTO, VIDEO: Louku u Přítkova hasili během úterý hned čtyřikrát