V knížce, kterou napsala se svou kadeřnicí Renatou Stiborovou, herečka přiznává, že si se svými kudrnatými vlasy dlouho nevěděla rady a dlouhou dobu netušila, že existuje nějaká speciální péče přímo na vlnité a kudrnaté vlasy. „I já jsem si prošla obdobím nenávidění a ničení svých kudrnatých vlasů. Jejich potenciál a lásku k nim jsem objevila až před pár lety díky Curly Girl metodě. Nyní své znalosti předávám dál na www.curlymyself.com,“ říká kadeřnice Renata.

Mám své kudrny stále raději

Metoda Curly Girl, ve zkratce CGM, není rozhodně jen pro celebrity ze šoubyznysu. Přibližně rok a půl už ji praktikuje Kateřina Jíchová: „Seznámila mě s ní kamarádka vlnovláska a ukázala mi tak úplně nový vlasový vesmír. CGM péče o vlasy stojí, zjednodušeně řečeno, na dvou zásadách – za prvé změnit techniku mytí a sušení, za druhé vypustit přípravky, které kudrnatým vlasům ubližují a vysušují je – tedy například sulfáty, silikony, alkohol.“ Vztah ke svým kudrnám Kateřina od té doby dost přehodnotila – čím víc je poznává, tím raději je prý má.

Udělejte si z běhání koníček. Nesnažte se ovšem hned o rekordy.
Jak začít s běháním? Nejde o vědu. Pokud se dodrží pravidla, stane se zálibou

I po tak dlouhé době se ale pořád má co učit. „Velkou inspirací jsou mi stránky www.kudrnatevlasy.cz, kde je celá alchymie kolem CGM podrobně vysvětlená. Ve facebookové skupině - Curly Girl metoda | Kudrnaté vlasy přirozeně a navždy - s ostatními kudrnkami a vlnkami sdílíme informace o svých větších či menších vlasových úspěších, vhodných přípravcích, vzájemně se motivujeme fotkami před a po CGM, radíme si a hlavně se podporujeme.“

Ananas na hlavě

Zvlněné vlasy zkrátka vyžadují jiný přístup a péči než ty rovné, proto autorky Kudrnaté příručky daly dohromady malý základní manuál. V něm zdůrazňují, jak důležité je začít očistou, která zbaví kudrnaté vlasy usazenin z vodou nesmyvatelných silikonů, tvrdé vody a dalších chemických nánosů. Zapovězeno by mělo být také užívání vosků a vysušujícího alkoholu. Zcela zásadní je vynechat česání nasucho a omezit foukání horkým vzduchem.

Na kudrnaté a vlnité vlasy také nepatří froté ručník, správným vysoušecím postupem je lehké vymačkání do ručníku z mikrovlákna. Zajímavá je i rada chránit kudrnaté vlasy při spánku, kdy se třou o polštář, který je cuchá a navíc pohlcuje vlhkost. Proto autorky radí vázat kudrny do speciálního spacího účesu: říká se mu ananas a je to volnější culík na vrcholu hlavy.