Být členem Zásahové jednotky bylo pro Pavla Kociána splněným snem. Posledních osm let věrně sloužil občanům České republiky, ale bohužel během služby tragicky zahynul. Svým zraněním, které utrpěl ne vlastní vinou na pracovní stáži, podlehl a předčasně opustil tento svět a zanechal po sobě svou partnerku Terezu se dvěma malými chlapci a nenarozeným potomkem. O jeho nešťastném osudu jsme vás nedávno informovali.

Rodině pomáhá policejní sbor

Na pomoc rodině zesnulého policisty přispěchali kolegové, kterým není osud kamaráda lhostejný. „Jmenujeme se Petr J., Vašek M. a Petr P. S Pavlem jsme se poznali během Základní odborné přípravy PČR v Praze a jsme jeho dlouholetí kamarádi a kolegové. Osud jeho rodiny nám, ani ostatním kolegům, není lhostejný a snažíme se pomáhat, jak jen můžeme. Dlouhodobě však Pavlovu rodinu zajistit nemůžeme, a proto se obracíme s žádostí na lidi, aby přispěli jakoukoliv částkou, i když víme, že peníze milujícího otce a partnera nahradit nemohou,“ hovoří k dobrým lidem kamarád zesnulého policisty Petr Janda.

Zesnulý policista Pavel Kocián.
Úraz stál jabloneckého policistu život. Kolegové teď pomáhají jeho rodině

Snažili jsme se zjistit další informace o nešťastné náhodě, kvůli níž přišel milující otec, partner, syn, vnuk, spolehlivý kolega a přítel o život. Petr Janda se k tomu vyjádřil následovně: „Co se týče úmrtí, tak úplně nemohu poskytnout více informací, protože co vím, tak v celé té věci probíhá vyšetřování ze strany generální inspekce. Co lze říct, je to, že se to událo při pracovní stáži u zásahové jednotky, kde Pavel utrpěl úraz, který ho následně stál život.“

Přečtěte si také příběh Vlaďky s rakovinou, která uvízla na Sibiři, kde ochrnula od prsou dolů. Díky štědrým dárcům během pár dní vybrala dostatek peněz, aby se mohla vrátit do Čech na nutnou operaci.

Sama na tři děti a hypotéku

Pro rodinu, blízké přátelé a kolegy je celá situace ještě velice čerstvá a nikdo se s ní zatím nesmířil. „Rodina Pavla celou situaci v rámci možností nějak zvládá, ale jsou z toho doteď otřesení. Dětem se stýská po tatínkovi a celkově jim všem hodně chybí. Stále se nemohou s jeho odchodem smířit,“ popisuje aktuální emoce rodinný přítel, který ovšem zmiňuje ještě další důležitý aspekt odchodu otce početné rodiny. „Pro rodinu tu je problém s financemi hlavně do budoucna. Samozřejmě PČR nějakým způsobem částečně zajistí Pavlovy děti, ale jejich matku bohužel ne, protože nebyly oddáni,“ vysvětluje Petr Janda.

A to samé je vlastně ze strany státu. A právě proto žádá širokou veřejnost prostřednictvím sbírky na Donio.cz o pomoc rodině, která v současné době neví, co bude dál. „Rovněž bude problém, až se to malé narodí, stíhat vodit dvě děti do školky či školy, a do toho se ještě starat o miminko. Věřím, že se jim jejich rodina pokusí pomoci, jak to jen půjde, ale stále jde o to, že bude téměř sama na tři děti,“ popisuje své obavy kolega.

Vlaďka je ze Sibiře zpět v Čechách
Vlaďka s rakovinou je doma ze Sibiře. Na cestu jí přispělo přes deset tisíc lidí

Rodinu po Pavlovi rovněž trápí hypotéka a samozřejmě zvednuté ceny energií. Nemluvě o tom, co bude potřeba vše nakoupit a zařídit pro potřeby miminka, až se narodí. „Co se týče nějakých plánů do budoucna, tak si troufám říct, že zatím nemají sílu něco plánovat. Spíš nechávají plynout čas a čekají, co vše jim ještě přijde do cesty,“ podotýká Petr Janda.

Nelehký osud má i mladá Bára, která ze dne na den onemocněla rakovinou mozku. Na její proměnu se můžete podívat v našem článku.

Pomáhají lidé z celé republiky

Rodině zesnulého policisty se podařilo vybrat už téměř milion korun. Vybrané peníze nemohou vrátit život skvělému člověku, ale pomohou rodině s těžkými začátky. Někteří dárci jsou navíc skutečně štědří, jako například Jana Bendová, která pozůstalým věnovala 10 000 Kč se slovy: „Vím, že nic tátu nenahradí, ale snad tato drobná částka pomůže. Přeji hodně síly a co nejmíň smutku. Myslím na vás.“ Do sbírky se zapojili i kolegové a kamarádi zesnulého policisty.

Kromě peněz vyjadřují pozůstalým i soustrast a slova útěchy. Láďa R. napsal: „V našich vzpomínkách, Pavle, zůstaneš na vždy. Terezko, Alexi, Kristiáne, i ty, co jsi ještě v bříšku, buďte silní. Myslíme na vás.“ Kolega Petr napsal: „Snad se to nezamete pod koberec!“ Svá slova i příspěvek připojil i JUDr. Jiří Červenka: „Jako veterán Policie ČR děkuji všem, kteří dobrovolně pomáhají všem potřebným.“

Chcete-li rodině zesnulého policisty přispět jakoukoliv částkou, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na Donio.cz.