Vítězka si cenu na ústecké Větruši ve středu 16. září večer osobně převzala. „Ocenění si vážím, je pro mě motivací do další práce,“ řekla 21letá vítězka na slavnostním večeru u příležitosti vyvrcholí ankety Sportovec regionu Ústeckého kraje za rok 2019. Tu vyhlašuje regionální Deník ve spolupráci s Českou unií sportu. Partnerem akce je také Ústecký kraj.

Po Olze Šípkové a Denise Barešové se stala teprve třetí českou mistryní světa. Přes své mládí je Citová, přezdívaná superwoman, ve svém sportu už legendou. Rozhodně ale nekončí, naopak chce dál útočit na nejvyšší pozice, na další tituly. „Na mistrovství světa jsem byla fakt šťastná. Moc ráda zpívám českou hymnu, je to taková krásná odměna za vítězství,“ přiznala.

Citová na pomyslném trůnu vystřídala ústeckou profesionální boxerku Fabianu Bytyqi, která se však stala Hvězdou Deníku. „Děkuji za vaše hlasy. Moc mě mrzí, že tu nemůžu být s vámi, ale zrovna asi dobíhám Olympijský běh na Miladě. Jsem v přípravě na nadcházejí zápas, který se, doufám, uskuteční,“ vzkázala v sále prostřednictvím předtočeného videa světová šampionka.

Král Matěj! Na sportovní trůn Ústecka vyskočil tyčkař Ščerba
FOTO: Král Matěj! Na sportovní trůn Ústecka vyskočil tyčkař Ščerba

Andělská pěst, v absolutním pořadí pátá, se chystá na souboj s Maďarkou Judit Hachboldovou, ke kterému dojde 26. září v Ústí nad Labem. Na setkání sportovních celebrit chyběli například i trucker Adam Lacko, který je ve Španělsku, či časově zaneprázdněná žatecká plavkyně Lucie Svěcená.

Druhá v celkovém pořadí skončila další plavecká hvězda a několikanásobná dřívější vítězka Simona Kubová Baumrtová. V roce 2019 se chomutovská závodnice stala šestinásobnou mistryní České republiky, na mistrovství Evropy obsadila třikrát 5. místo a stala se nejúspěšnější členkou české výpravy. Na MS v Koreji obsadila 9. místo na 100 metrů znak.

Jako první český sportovec se kvalifikovala na olympiádu v Tokiu, po které plánovala přerušit kariéru a založit rodinu. „Kvůli odsunutí Her na rok 2021 jsem musela svoje plány přehodnotit,“ uvedla Kubová.

Ilustrační foto.
Vybíráme Sportovce regionu Ústeckého kraje za rok 2019. Podívejte se na nominace

Pro pomyslný bronz si mezi jednotlivci dojel pilot roudnické stáje Buggyra Adam Lacko. Bývalý evropský šampion v tahačích vstoupil do loňské sezony ME se zcela novým speciálem VK50 a opět z toho bylo celkové pódiové umístění, tentokrát s bronzovým nádechem. Lacko vybojoval páté umístění mezi elitní trojkou v řadě, což se doposud žádnému jinému jezdci této stáje nepovedlo.

Sportovec regionu Ústeckého kraje za rok 2019, výsledky:

Jednotlivci dospělí:
1. Adéla Citová (sportovní aerobik, Fitness klub Louny)
2. Simona Kubová Baumrtová (plavání, TJ Slávie Chomutov)
3. Adam Lacko (motorismus, Buggyra Racing Roudnice n. L.)
4. Věra Zemanová (judo, SK Pro Sport Teplice)
5. Fabiana Bytyqi (profesionální box, SES Boxing)
6. Tomáš Franta (plavání, TJ Slávie Chomutov)
7. Dominika Müllnerová (házená, DHK Baník Most)
8. Matěj Ščerba (atletika, AC Ústí nad Labem)
9. Matěj Syrovátka (silový trojboj, OST Varnsdorf)
10. Lucie Svěcená (plavání, Jazzmani Žatec)

Kolektivy dospělí:
1. DHK Baník Most (házená)
2. Fitness klub Louny (sportovní aerobik)
3. TJ Slávie Chomutov (plavání)

Jednotlivci mládež:
1. Jakub Remuta (rychlostní kanoistika, SC 80 Chomutov)
2. Clarissa Čondlová (gymnastika, TJ Stadion Ústí nad Labem)
3. Adéla Házová (kanoistika, TJ Kajak Děčín)

Kolektivy mládež:
1. Elba DDM Ústí nad Labem (hokejbal)
2. DHK Baník Most (házená)
3. VK Slavoj Litoměřice (veslování)

Trenér:
1. Jiří Tancoš (házená, DHK Baník Most)

Masters:
1. Naděžda Dušková (atletika, SAK Rumburk)

Handicapovaný sportovec:
1. Miroslav Smrčka (plavání, ASK Lovosice)

Hvězda Deníku:
1. Fabiana Bytyqi (profesionální box, SES Boxing)