Lakros nepatří v českých končinách mezi nejrozšířenější sporty, přesto ale patří k těm divácky velmi atraktivním. Jde o jeden z nejstarších kolektivních sportů v historii lidstva. Současná podoba je ovšem už něco zcela jiného, než s jakou začínali indiáni z oblasti amerických Velkých jezer. Dnes se hraje několik variant této hry, jejímž cílem je dopravit míček do branky za pomoci kapsy na konci lakrosové hole.

Pro ty, kdo s lakrosem ještě nemají žádnou zkušenost, je ideální začít s interkrosem - bezkontaktním typem tohoto sportu, kde se dotyčný naučí základní technice a pravidlům. Field lakros už je kontaktní, i když ještě ne tak moc a je rozdělený na ženský a mužský, který se odlišuje například širší ochrannou výbavou. A pak je tu nejatraktivnější disciplína - boxlakros.

Ne, žádné boxerské údery zde nejsou, ale tvrdý kontakt a ostré souboje jsou samozřejmostí. Nedávno vrcholila boxlakrosová extraliga českými šampiony se podle očekávání stali hráči týmu LC Custodes Radotín. Ten je tuzemským hegemonem a vyhrál popatnácté. Teď by se chtěl zaměřovat na zahraniční akce. „Rádi se měříme s americkými a kanadskými celky,“ říká člen týmu šampionů Tomáš Knotek. Custodes ve finále porazili SK Wolves 28:8. „Bylo to pro nás hezké radotínské finále. Wolves jsou naši mladí kluci a jsme rádi, že se dostali tak daleko,“ dodal Knotek.

V minulých dnech byla rozehrána také Národní boxlakrosová liga, v níž jsou kromě českých a slovenských týmů také rakouské a německé. „Poprvé v historii budeme mít týmy z celkem čtyř zemí. Navíc všechny celky mají šanci na ty nejvyšší příčky,“ prohlásil Adam Šerpán, generální manažer soutěže. Velkolepé finále nejlepších týmů se pak koná v prosinci.

A jelikož Čechům je vlastní vymýšlet si nejrůznější vylepšení (někdy i své celé originální sporty), tak se hraje také "český lakros". Při něm je lakrosová hůl kratší a drží se pouze jednou rukou. Chcete se dozvědět více? Případně si rovnou zahrát? Podívejte se na stránky České lakrosové unie www.lacrosse.cz.