Nutností jsou odborné znalosti, protože jejich profese má název „arborista“. Jsou to tedy lidé, kteří stromy ošetřují. Právě jejich služeb využívá také Nadace Partnerství, která péči o stromy grantově podporuje.

Péče odborníků s mezinárodním certifikátem

Díky projektu Zdravé stromy pro zítřek získalo pro letošek bezplatné arboristické ošetření osmnáct památných či jinak významných stromů v celé České republice. Na jaře se jim tak dostane plné péče od odborníků s mezinárodním certifikátem European Tree Worker (Evropský arborista).

Na ošetření svého stromu se tak mohou těšit také v Lounech, kde o grant požádalo město a uspělo. Odborné péče certifikovaného arboristy Jiřího Skotnicy se dočká jeden z dubů ve zdejší dubové aleji.

Poukazy na ošetření zdarma již třetím rokem rozděluje Nadace Partnerství ve spolupráci se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. V letošním roce nově s podporou Mendelovy univerzity v Brně se navíc všem zúčastněným stromům dostalo hodnocení zdravotního stavu. Cílem projektu je upozornit obce i veřejnost na důležitost včasného a hlavně odborného ošetřování stromů.

Počet žádostí o přidělení příspěvku je samozřejmě každý rok vyšší, než kolik žadatelů může být uspokojeno. Nadace Partnerství obdržela celkem 46 žádostí o bezplatné ošetření.

Omlazovací kúra čeká vybraných osmnáct stromů

Stav všech přihlášených stromů nejprve v lednu zhodnotili odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci se studenty. Lípa Johanky z Rožmitálu, Kobzova lípa ve Francově Lhotě, hrušeň ze Slavkova, dub z Loun a dalších čtrnáct vybraných stromů pak na jaře prodělá „omlazovací kúru“ v podobě odstranění suchých a poškozených větví, prořezání, ošetření dutin nebo výměny bezpečnostních vazeb. Pouze arboristickým ošetřením lze zajistit lepší zdravotní stav, prodloužit jejich životnost a postarat se o bezpečnost stromu pro své okolí.

Zásahy je potřeba svěřit profesionálům

„Udělováním bezplatných ošetření chceme upozornit na fakt, že o stromy a nejen o ty vzácné musíme včas pečovat a hlavně zásahy svěřit profesionálům s patřičným vzděláním,“ uvádí Hana Rambousková z Nadace Partnerství. Ta upozorňuje, že zejména malé obce se podle ní mnohdy kvůli nedostatku peněz i informací uchylují k neodborným řezům.

Takovéto zásahy však mohou strom nezvratně poškodit a v horších případech i zkrátit jeho život a snížit jeho provozní bezpečnost. Projekt Zdravé stromy pro zítřek tak pro ně představuje mnohdy jedinou možnost, jak se starat o historicky i esteticky významné stromy. „Jsme rádi, že se s námi dvacet čtyři arboristů rozhodlo spolupracovat a věnovat zdarma jeden den své práce stromům, které ošetření opravdu potřebují,“ říká s poděkováním Hana Rambousková.

Vybrané stromy ošetří kvalifikovaní arboristé s certifikátem European Tree Worker, kteří prošli zkouškou prokazující úroveň jejich odborných znalostí.

Podle Světlany Vávrové z občanského sdružení Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu je právě certifikát vizitkou profesionála a může obcím, které nemají přehled o nabízených službách, posloužit jako vodítko. „Společenské hodnoty starých stromů, vyjádřeno v penězích, se pohybují ve statisících korun. Z tohoto důvodu je důležité zajímat se o to, zda se o strom stará skutečný odborník,“ poznamenává Světlana Vávrová.

Seznam všech certifikovaných arboristů v České republice mohou zájemci nalézt na webových stránkách www.nadacepartnerstvi.cz.

Kdo je kdo?

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství.

Během 21 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 280 miliónů korun 3 000 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association. Web: www.nadacepartnerstvi.cz

Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. je neziskovým sdružením odborníků profesionálů v oboru sadovnictví a krajinářství (zahradní a krajinářská tvorba). Činnost společnosti je spojena s úsilím pracovníků, zaměřeným na zvyšování kvality životního prostředí, popularizaci otázek zeleně v sídlech a krajině jako významného prvku životního prostředí, růst odborné úrovně v oboru a k posílení společenského postavení oboru i jeho zastánců a pracovníků. Web: www.szkt.cz

Zdravé stromy pro zítřek jsou společným projektem Nadace Partnerství a Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, o. s. V rámci projektu významné stromy České republiky získají poukaz na bezplatné ošetření kvalifikovanými arboristy, kteří vlastní mezinárodní certifikát European Tree Worker.

Díky podpoře Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně stav všech stromů přihlášených do projektu posoudili odborníci ve spolupráci se studenty.

Cílem projektu je podpora kvalitního odborného ošetřování stromů a zvyšování povědomí o této činnosti. Certifikace European Tree Worker jako jediná v České republice poskytuje záruku, že arborista prošel komplexní zkouškou, která prokazuje náležitou úroveň jeho dosažených odborných znalostí. Web: www.stromzivota.cz