Školáci a studenti v Ústeckém kraji v rámci programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět odevzdávají použité baterie a v republice patří k nejlepším. Jen při loňské tříměsíční podzimní kampani odevzdali k recyklaci 5 677 kilogramů použitých baterií. V kraji se do akce zapojilo 78 škol. Prvenství patří Základní a mateřské škole v Liběšicích u Žatce.

„U nás má sběr použitých baterií dlouholetou tradici. Naše škola se do programu zapojuje pravidelně,“ řekla Deníku ředitelka školy Michaela Gondeková s tím, že s tříděním elektroodpadu ve škole už před lety začaly její předchůdkyně.

V liběšické škole odevzdali v přepočtu na jednoho žáka úctyhodných 18,4 kilogramu baterií. Škola si tak na své konto podle pravidel programu připsala 2 tisíce bodů. Za ně získá z katalogu pořadatelů programu ceny. „K nim ještě nějaké ceny dokoupíme a na konci školního roku odměníme naše nejlepší sběrače,“ prozradila ředitelka.

Vedle samotného sběru baterií se děti při programu ve školách učí, proč je důležité elektroodpad třídit a recyklovat a jak se tím chrání životní prostředí.

Pietní akt k uctění památky obětí holocaustu zavražděnými nacisty se konal u památníku holocaustu v Lípové ulici v Teplicích.
FOTO: V Teplicích si připomněli oběti holocaustu

V celé ČR se do sběrové kampaně od poloviny loňského srpna do poloviny listopadu, kdy akce probíhala, zapojilo 1 042 škol a společně k recyklaci předaly téměř 60 tun baterií. Za udělené body si pak mohou v katalogu vybrat odměny, nejčastěji knížky, školní a sportovní potřeby a hračky.

„V programu Recyklohraní je zapojených už téměř 3 700 škol z celé republiky. Velkou pozornost věnujeme tomu, aby se žáci a studenti naučili, že důležitější než třídit je předcházet vzniku odpadů a myslet na rozumnou spotřebu,“ prohlásil Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti Ecobat, která sběrovou kampaň spoluorganizuje.

V duchu hesla Baterie do koše nepatří děti například vytvářejí v zapojených školách nádoby na třídění baterií, takzvané baterkožrouty. Hotové sběrné nádobky mohou využít ve škole nebo si je odnést domů a zapojit do sběru své rodiče.

Zdeněk Bůžek.
Místo migu řídí Zdeněk Bůžek výrobu lahví v Dubí

„Základní princip Recyklohraní je právě v propojení osvěty, dětské hravosti a praktické zkušenosti s tříděním. Může nás těšit, že i díky tomuto konceptu v současné době každá desátá baterka předaná k recyklaci pochází ze sběrných míst ve školách,“ doplnila ředitelka Recyklohraní Hana Ansorgová. Program také oceňuje pedagogy, kteří umí pro ekologii nadchnout své žáky. Pro ně je připraven certifikát Ekoučitel roku.

Projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět vznikl v roce 2008 a jeho cílem je informovat a vzdělávat žáky či studenty mateřských, základních a středních škol v celé ČR o problémech životního prostřední a nutnosti recyklace. V průběhu školního roku se vyhlašují zajímavé úkoly s environmentální tematikou.