Zřejmě manipulace s hořlavinou stála za požárem trampské chaty v Habrovanech na Ústecku. V plamenech v noci na sobotu 12. ledna zahynul třináctiletý chlapec, jeho o dva roky starší kamarád skončil na popáleninovém centru v Praze.

Přesné příčiny stále vyšetřují hasiči a kriminalisté. „S ohledem na věk poškozených nebudeme k případu poskytovat žádné informace,“ uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Chlapci měli v chatě spát tajně. Oba doma měli říct, že nocují u toho druhého. Rodiče tak o ničem neměli ani ponětí. Podle informací Deníku si chlapci chtěli v chatce přitopit a údajně k tomu použili kanystr s benzinem. Mladší z hochů lil do kamen hořlavinu, která se následně vznítila. Jeho kamarád se kanystr snažil odkopnout, jenže ho shodil na zem a benzin se rozlil po podlaze. Obří plameny poté zachvátily celou chatku. Starší z chlapců ještě stihl z hořícího pekla utéct, mladší ale upadl do bezvědomí a zůstal uvnitř.

Tak vypadalo místo požáru po rozednění: 

15letý hoch leží s popáleninami v nemocnici v Praze. Policisté ho podle informací Deníku zatím nevyslechli. „Zmíněný chlapec je stále hospitalizovaný ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady na Klinice popáleninové medicíny. Jeho stav je stabilizovaný,“ potvrdila mluvčí nemocnice Jana Roubalová.

Chlapec, který při požáru zemřel, byl členem týmu amerického fotbalu Blades Ústí nad Labem. „Byl velmi vnímavý. Vždy se snažil na sobě pracovat a svým přístupem stmeloval tým dohromady,“ sdělili trenéři Jana a Zdeněk Burešovi.

Podobně reagoval i další trenér Roman Katzer. „Vždycky makal naplno a nikdy to nevzdal,“ uvedl v příspěvku na sociální síti, pod který desítky lidí vyjadřují rodině a přátelům upřímnou soustrast. Hráči na uctění jeho památky navždy vyřadili číslo dresu 10, které nosil.

Podobnou tragédii, kdy v plamenech zemřelo dítě, řešili hasiči a policisté před rokem a půl na Teplicku. V důsledku manipulace s otevřeným ohněm se udusilo čtyřleté dítě v bytě ve Štúrově ulici v teplické části Trnovany. Doma zůstalo samo poté, co jeho matka odešla z bytu a hlídat ho měl její přítel. Jenže i ten odešel v noci ven do ulic.

Požár trempské chatky v Habrovanech.
Požár v Habrovanech: Vážně popálený chlapec utíkal pro pomoc. Kamarád zemřel

Dítě podle hasičů zemřelo v ložnici přízemního bytu na následky zplodin hoření, jichž se nadýchalo. Při požáru museli hasiči celý dům evakuovat. Oživit dítě, které nalezli v zakouřeném bytě, se už nepodařilo. Policie obvinila třicetiletého muže z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě uznání viny mu hrozí až osm let vězení. Případ je nyní v Praze u soudu, dělají se k tomu dodatečně ještě další expertizy.

Pohřeb chlapce se koná v malé obřadní síni střekovského krematoria v pátek od 14 hodin.

Tragicky skončil vloni v létě požár v Krásném Buku, místní části Krásné Lípy. V hořící roubence tu během noci zemřel jeden člověk, dalšího s těžkými popáleninami přepravil policejní vrtulník do nemocnice v Praze. V době příjezdu krásnolipských dobrovolných hasičů už byla celá roubenka v plamenech. Ve chvíli, kdy se jim podařilo požár dostat pod kontrolu, prozkoumali vnitřek chalupy. Uvnitř našli těžce popáleného člověka, vynesli ho ven a až do příjezdu zdravotníků mu poskytovali předlékařskou pomoc. Druhému, patrně bezdomovci, už nebylo pomoci.

Požár chatky v Habrovanech.
FOTO: Hořela trempská chatka v Habrovanech. Při požáru zemřel chlapec