Cítit vítr v zádech a ještě tím vyjádřit svůj politický postoj. Motorkáři vyrazili na noční projížďku do nočních ulic Chomutova a blízkých obcí. Na spanilou jízdu se vydali s jasným poselstvím – "islám a migranty tu nechceme". Burácení strojů bylo sice slyšet po celém Chomutovsku, událost ale proběhla hladce.

Spanilé jízdy jsou jako forma protestu mezi motorkáři oblíbené a konají se často. Tu chomutovskou pořádal motorkářský klub Northern Pirates a ani pro ně to nebyla premiéra, do ulic se ze stejného důvodu vydali už minulý rok. „Pro mě je to mnohem zajímavější způsob, jak dát najevo názor, než jít do demonstrace někam na náměstí,“ říká Jan Matěj, jeden z účastníků akce. „Spojíte příjemné s užitečným,“ dodává.

Ilustrační fotografie.
Účetní jásají, rodiče smutní. Chomutov už dětem na kroužky nepřispěje

V chomutovském klubu se sešly asi dvě stovky účastníků. Kromě samotných motorkářů, kteří pojali jízdu i jako velkou přehlídku, přišli i jejich známí nebo členové různých politických hnutí, kteří s motorkáři sdílejí stejný názor. „Přišel jsem akci podpořit, protože se mi nelíbí současný stav v Evropě, která je příliš benevolentní vůči nelegální migraci,“ míní další účastník akce Michal Mayer. „Nevěřím, že z míchání tak odlišných kultur nebudou problémy,“ pokračuje Mayer.

Řada motorkářů vyzdobila své stroje českými vlajkami či známým obrázkem přeškrtnuté mešity.

Na trasu, která vedla z Chomutova přes sídliště až do Jirkova a menších obcí, se motorkáři vydali kolem půl jedenácté. Jízda trvala něco málo přes hodinu a podle policie se obešla bez komplikací. „Nedošlo k žádným střetům ani porušování zákona,“ poznamenala policejní mluvčí Alena Bartošová.

Řezbáři pracují ve Březně u Chomutova, svá díla představí v sobotu 8. července
OBRAZEM: Umělci tvoří ve Březně na sympoziu

Na hlasité burácení strojů si nijak zvlášť nestěžovali ani obyvatelé měst, motorkáři pro ně byli spíše vítanou atrakcí. „Byla to úžasná podívaná. Koukáte z okna a vidíte obrovského světelného barevného hada. Je to super,“ libuje si Tereza Mádlová z Chomutova.

Přestože téma migrační krize už letos v české společnosti nerezonuje tolik jako loni, pro zúčastněné motorkáře má stále velkou váhu. „To že se už o ní tolik nepíše, nebo že lidé raději řeší sucho, ještě neznamená, že tady ten problém není,“ domnívá se Jan Matěj. „Akcí se bude v létě konat ještě spousta, vrcholem je třeba srpnová spanilá jízda přes Modlany u Teplic,“ pokračuje Matěj. „Motorkáři tu budou upozorňovat na rozprodávání pozemků arabským investorům, kteří si tu obec už v podstatě koupili,“ uzavírá motorkář.