Tereza Jakubcová je juniorskou vítězkou soutěže bikiny fitness Grand Prix Jalex Krnov, kde navíc sklidila i třetí místo v ženské kategorii. O pár dní později Chomutovanka sbírala další medaile jako finalistka kondiční soutěže v Kutné Hoře. Obě soutěže se uskutečnily na konci listopadu.

Úspěch 21leté Terezy na místě sledovali členové rodiny s přítelem a také její trenérkou. „Stále tomu nevěřím, šla jsem do soutěže, abych získala zkušenost a s tím, že se třeba dostanu do finále. Nečekala jsem, že bych mohla vyhrát,“ je i dodatečně překvapená Tereza. „Když vyhlásili výsledky, strašně jsem se rozbrečela, ale trenérka na mě zařvala ,nebreč!´, tak jsem přestala. Jsem zvyklá dělat, co říká,“ směje se Tereza.

Advent v Kadani odstartoval.
Návštěva z nebes a ohňostroj. V Kadani rozsvítili vánoční strom

K posilování ji před pěti lety přivedl přítel, ale jak sama přiznává, tenkrát šlo o občasné cvičení, jehož frekvence se zvyšovala před létem, když chtěla dobře vypadat v plavkách. Zlom přišel před rokem poté, co se její přítel zúčastnil fitness soutěže. „Otevřelo mi to oči. Uvědomila jsem si, že bych mohla také závodit, a jak jsem se vrátila domů, rovnou jsem si šla hledat trenéra,“ popsala. Volba padla na Dagmar Sadílkovou z Kadaně, kam za ní Tereza dojížděla. Tréninky stíhala vedle studia na Vysoké škole finanční a správní v Mostě.

Dieta, odříkání, tvrdá dřina

Nejtěžší byly podle Terezy čtyři měsíce příprav před listopadovým závodem v Krnově, které zahrnovaly přísnou dietu, odříkání a tvrdé tréninky. „Jídelníček se mi ztenčil na šest potravin: kuřecí maso, bílky, okurky, saláty, vodu a bylinný čaj,“ vyjmenovala. „Nemohla jsem si nic dopřát, těžce jsem trénovala, byla vyčerpaná a hladová. Když mi do toho ještě spadla tužka….,“ naznačila se smíchem, jaké maličkosti se pak snadno podepisovaly na zhoršení nálady.

Proměnu s obavami sledoval její tatínek i přítel. „Táta měl vztek, že hubnu a chřadnu, asi to pro něj nebylo jednoduché. O to víc jsem chtěla dokázat, že to, co dělám, má smysl. Vše, co jsem obětovala, se mi vrátilo,“ těší sportovkyni.

Věra Fryčová.
Chomutovský zoopark přechodně povede Věra Fryčová

Své vítězství náležitě oslavila jídlem. „První věc, kterou jsem si po závodech dala, byly těstoviny se smetanovou omáčkou, snědla jsem také celé balení kuliček Marlenka a vypila malé šampaňské,“ prozradila, čím si udělala radost po měsících odříkání.

O úspěchu Terezy Chomutovský deník informoval její tatínek. „Já jako otec cítím hrdost,“ napsal. Výsostně spokojená je také trenérka. „Jsem na ni pyšná. Před rokem ke mně přišla, že by chtěla na pódium a co pro to má udělat. Terezka je neuvěřitelně silný člověk, který má v hlavě jasný cíl a disciplínu,“ řekla Sadílková.