VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Druhou nejlepší baristkou v ČR je 16letá Nicola Carajiová z Mostu

Ústecký kraj /FOTO/ - Talentovaná studentka se dostala mezi kávovou elitu. Sní o vlastním podniku.

10.12.2017
SDÍLEJ:

Nicola Carajiová a její učitel Miloš Bednář Foto: Deník/Martin Vokurka

Kromě žebříčku nejlepších tenistek světa existuje i pořadí špičkových baristů, což jsou odborníci připravující nejkvalitnější kávu. V mládežnické kategorii exceluje Nicola Carajiová z Mostu. Nyní je druhá nejlepší v republice a sní o vlastní kavárně.

„Chci dělat, co mě baví, a snažím se v tom zlepšovat,“ říká studentka druhého ročníku Soukromé hotelové školy Bukaschool v Mostě.

Jasno už na základní škole

V osmi celostátních baristických soutěžích pro studenty středních odborných škol Nicola uspěla šestkrát. Domů vozí zlato, stříbro, bronz. A to ještě není všem dnům konec. Už na 14. ZŠ věděla, že chce mít hotelovou školu. Její cesta na vrchol začala v 1. ročníku v kurzu kávy. Učitel Miloš Bednář v ní poznal skrytý talent, nabídl jí účast v soutěži a ona kývla. „Řekla jsem si, proč to nezkusit a začala jsem s tréninkem,“ vzpomíná Nicola.

K úspěchu jí stačily pouhé čtyři měsíce studia. Za tu dobu málokdo zvládne osvojit si zaběhlé postupy, ale ona to dokázala. V první velké zkoušce jí vítězství uniklo jen o bod. „Druhé místo byl neuvěřitelný úspěch. Potvrdilo se mi, že musí mít něco v sobě,“ komentuje nový objev mezi baristy učitel Bednář.

Kávová soutěž České barmanské asociace vypadá zhruba takto: Baristé dělají dvě espressa, dvě cappuccina a dva volné nápoje, kde mohou s kávou experimentovat. Porota hodnotí i nastavení mlýnku. Body se pak sčítají. Soutěžící vždy předem vědí, co budou dělat, takže se mohou připravit. Nicola před závody trénuje od rána do odpoledne místo vyučování a někdy je ve škole i o víkendu, kdy piluje technologii přípravy a zkouší nové věci. Kolik vzorků při tom vyrobí, už nepočítá.

Jednou pro ni bude každý šálek obzvlášť důležitý. Ráda by si totiž otevřela vlastní kavárnu se vstřícnou obsluhou. Uvažuje o větším městě, nejspíš o Praze, kde je poptávka po „echt“ kávě největší. Předtím by chtěla získat další zkušenosti v zahraničí. „Rodina mě hodně podporuje a to mi moc pomáhá. Rodiče mi říkají, že je dobré se kávě věnovat, když mě baví,“ svěřuje se Nicola. Doma dělá cappuccino, od ní prý chutná nejlépe a jinak. Káva je také její oblíbený nápoj, ale nejčastěji pije vodu, což vyhovuje jejímu dalšímu koníčku. Tím je sport, hlavně plavání, lyžování a volejbal.

Příprava kávy je obřad

Příprava kávy se podle Nicoly nedá k něčemu přirovnat. Prostě zvláštní obřad. „Je to o tom, jaký si ke kávě vytvoříte vztah. Já ji připravuji ráda. Nepřijde mi to složité, protože se tomu věnuji už delší dobu,“ vysvětluje.

Českého turka Nicola nedoporučuje kvůli sedlině, ze které se louhují nezdravé látky. Pozoruje však, že se Češi více zajímají o kvalitní kávu. Kdo proto hledá domácí alternativu za turka, může podle Nicoly vykouzlit dobrou kávu v moka konvici. Je to i její tip pro lidi, kteří přemýšlejí, co koupit blízkým za vánoční dárek.

Autor: Martin Vokurka

10.12.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Pozor na změnu na kolejích mezi Oldřichovem a Bílinou

Loď Porta Bohemica.
3

Turistické lodě vyplují na Labe i letos

Severočeská filharmonie oslaví 180 let knihou

Teplice, Ústecký kraj - Publikace se věnuje historii teplického hudebního tělesa. 

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Na nejkratší rychlobruslařské trati, sprintu na 500 metrů, vybojovala česká jezdkyně Karolína Erbanová bronzovou medaili! Lepší byla pouze zlatá Japonka Nao Kodairaová a stříbrná Korejka I Sang-Hwa.

FOTO: Maškary převzaly v sobotu vládu nad Proboštovem

Proboštov - Druhým ročníkem obnovené masopustní tradice žil v sobotu Proboštov.

AKTUALIZOVÁNO

Téměř desetina lidí nad 15 let má exekuci. Nejvíc jich je v Ústeckém kraji

Severní Čechy - Téměř desetina Čechů a Češek nad 15 let má nějakou exekuci. Celkem jde o to 863 tisíc lidí. Za poslední rok jich přibylo o zhruba 31 tisíc.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT