Za pár dnů oslaví žirafí samec Enjoy v ústecké zoo druhé narozeniny. Radost z oslav ale kazí skutečnost, že zahrada si ho už nemůže nechat.

NENÍ PRO NĚ MÍSTO

„Populace žiraf se v posledních letech tak zvýšila, že pro ně není místo prakticky v žádné zoologické zahradě v Evropě,“ vysvětluje vedoucí zoologického útvaru Zoo Ústí Petra Padalíková. Nejradikálnější řešení dokonce počítá s jeho eutanazií.

Chov žiraf Rothschildových se v rámci Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií řídí Evropským chovným programem. V čele stojí koordinátor rozhodující o umístění zvířat, případných přesunech či dalších možnostech.

„Naše zoo jako člen této prestižní organizace dodržuje jeho doporučení a rozhodnutí. Dle nového plánu regulace je možné do chovu pouštět pouze jedince, u kterých je známo více než 75 procent rodokmenu,“ upřesňuje Padalíková. Z ústeckých žiraf tuto podmínku splňuje pouze jedna ze samic.

Enjoy už tak nemůže zůstat mezi samicemi ve stádu. „Hrozilo by, že až pohlavně dospěje, mohl by napářit svou matku a svou sestru. Vytvářel by další potomky, se kterými opět nebudeme vědět jak naložit,“ doplňuje chovatelka zvířat Michala Králová.

Ředitel ústecké zoo Roman Končel.
Proč museli utratit žirafu? "Samec byl agresivní," říká ředitel ústecké zoo

O osudu žirafího samce rozhodne do tří až šesti měsíců koordinátor. „Ve hře jsou čtyři způsoby, jak celou situaci vyřešit antikoncepce, kastrace, umístění do jiné zoo a poslední možností je právě eutanazie,“ říká mluvčí zoo Věra Vrabcová. Podle ředitele zoo Romana Končela je utracení žirafy nejzazší variantou.

„Eutanazie je nepopulární jak mezi zoology a ošetřovateli, tak u veřejnosti. Byli bychom nejraději, kdybychom mohli samce přesunout do jiné zoologické zahrady, ve které by se uvolnilo místo po nějakém jiném samci,“ zmiňuje ředitel Končel.

BASTIAANA UTRATILI

Chovné stádo žiraf Rothschildových v Ústí už na konci letošního února zasáhla rána, a to když z podobných příčin museli chovatelé nechat utratit samce Bastiaana.

„Jeho chování se radikálně změnilo, začal se stávat agresivním vůči samicím a vůči chovatelům. Na konci roku 2016 jsme ho proto oddělili od stáda, tím však došlo k výraznému zhoršení jeho životních podmínek, především v důsledku stresu z oddělení od zbytku skupiny. Museli jsme si vybrat, co je pro nás i celý evropský chov přednější, a to jsou samozřejmě samice,“ tvrdí Končel. V současnosti čítá stádo 5 žiraf.

Mezi laickou veřejností se objevují názory, proč nadbytečné žirafy nevrací zahrady zpátky do divoké přírody do Afriky. Jde o proces tzv. reintrodukce, který podléhá přísným pravidlům.

„Jednou z podmínek je existence schváleného reintrodukčního programu, který v současné době stále není. Zvířat je nadbytek kvůli neustálému zmenšování vhodných území, například rezervací či národních parků, i na území Afriky. Ve volné přírodě by mělo takové zvíře mizivou naději na přežití, ať už kvůli predátorům nebo pytlákům,“ dodal Končel.

Ilustrační foto.
Zoo musela utratit žirafu. Její orgány zkoumají v Německu