„V rozmezí od 15. do 18. července se vyklubalo celkem šest mláďat u krajty královské, která tvoří výjimku mezi hady v tom, že se o svá vejce po nakladení stará a zahřívá je jemnými záškuby svalů až do doby vylíhnutí mláďat, informuje Matěj Kynšt z útvaru kontaktu s veřejností.

V tomto případě však chovatelé vejce umístili na inkubační dobu do líhně v zázemí, kde regulovali teplotu a vlhkost pro ideální vývoj zárodků.

Ve středu 19. července se vylíhla také dvě mláďata u velice pestře zbarvené korálovky sedlaté sinalojské, která se podobá prudce jedovatým korálovcům. Na rozdíl od nich však patří mezi škrtiče a toto podobné zbarvení používají jako mimikry.  

TŘETÍ LETOŠNÍ ODCHOV ŽELVY UHLÍŘSKÉ

„Ve středu 2. srpna se vyklubala skrze vaječnou skořápku dvě mláďata želvy uhlířské. V letošním roce se jedná již o třetí odchov u tohoto druhu obývající tropické pralesy Jižní Ameriky. Typickým znakem této suchozemské želvy je červenooranžové zbarvení hlavy.“ dodává Kynšt.

Ústecká zoo poprvé odchovala vzácné majny.
První odchov v ústecké zoo: Majny si budku před hnízděním upravily po svém

Nejvíce přírůstků zaznamenali zástupci řádu ještěrů. Šest mláďat se vylíhlo u leguánků měnivých, kteří obývají sušší pouštní oblasti Mexika a jihozápadu USA.

"A na začátku srpna přibylo celkem osm malých ještěrů u leguánků ostnitých, které naleznete společně s dalšími druhy ještěrů v expozici Baja California, která je věnována fauně i flóře Kalifornského poloostrova.“ doplňuje chovatel František Šubík.

Všechny jmenované přírůstky návštěvníci neuvidí, v pavilonu však mohou sledovat jejich rodiče. "U terarijních zvířat se mláďata přesouvají do menších terárií do zázemí, kde se mláďatům dostává zvýšené péče chovatelů, neboť je třeba krmit je častěji než dospělé jedince, sledovat, zda se řádné vyvíjejí a podobně,“ vysvětluje Šubík.

Od začátku tohoto týdne mohou návštěvníci ústecké zoologické zahrady vidět nově samici aligátora, která se jmenuje Adéla.
Po téměř čtyřech letech je Adéla venku. Samička aligátora zatím musí být sama