„Vše, co se týká meruněk, najdete tuto sobotu od 13 hodin u nás. Tedy ne jen čerstvé meruňky, ale i meruňkové marmelády a sladké pečivo z nich, destilát meruňkovici a především od 15 hodin soutěž v pojídání meruňkových knedlíků o hodnotné ceny,“ slibuje.

KNEDLÍKY VELKÉ JAKO PĚST

„Loni byl tuším rekord osm knedlíků. Ale jsou velké jako pěst,“ ohlíží se pořadatel. Vstupné je 50 korun pro dospělé a třicet Kč pro děti.

Muzeum CO, které nedávno spolupracovalo s ústeckým městským muzeem na akcí Labská královna se loučí, chystá pestré odpoledne pro celou rodinu. Vedle knedlíkových závodů od 15 hodin také koncert kapely NejenJazzband a ústecké bigbítové party B.B. Flink.

Sváťa Šváb a Totální nasazení.
"Nikdy nevíme dopředu, co na koncertu zahrajeme," říká Sváťa Šváb

Pro děti pak malování na obličej, soutěže v rámci rodinného programu od 17 hodin s prohlídkou Muzea CO pro všechny a workshop v žonglování.

„První Meruňkové slavnosti jsme začali dělat v Dolních Zálezlech, odkud pocházím a kde meruňky pěstují. Ale to bylo pro Ústečany daleko, potřebovali jsme je pozvat blíž. Proto je akce v Žižkově ulici, kde je i větší prostor pro parkování. Navíc se nám tehdy podařilo Slavnosti udělat až v době, kdy už meruňky nebyly,“ ohlíží se pořadatel.

„Většinou bereme meruňky ze sadů v Třebenicích na Lovosicku. Letos je to s nimi ale bída, pomrzly. Určitě jich neseženeme tolik, jako loni. Ovšem akce neslouží k tomu, abychom zbohatli na prodeji meruněk, ale aby se lidi potkávali a bavili v době, kdy se v Ústí nic jiného neděje. A když nám vyjde i počasí, tedy nebude pršet, ale nebude ani velké vedro, tak se to, věřím, povede i letos,“ dodal René Růžička.

Sovice sněžní.
Dikobraz, sovice a vzácní jeleni. Ústecká zoo zažívá babyboom