Jana Schrammová působí v oblasti veterinární medicíny přes šest let. „Měla jsem možnost rok studovat ve Španělsku, kde jsem se poprvé setkala s tradiční čínskou veterinární medicínou, konkrétně akupunkturou,“ popsala své začátky.

Po pěti letech se tam vrátila a absolvovala roční kurz veterinární akupunktury pro psy a koně pod záštitou Chi Institutu. Rozhodla se jít za svým cílem a v Liberci nabízí dvě služby, a to veterinární akupunkturu a veterinární výjezdovou službu. „Nejedná se o přežitek. Veterinární akupunktura jako doplňková léčebná metoda patří do veterinární praxe,“ říká Schrammová, kterou nejvíce oslovila tzv. integrační medicína kombinující metody západní a východní medicíny.

PÁR VLAŠTOVEK

Zatímco ve Spojených státech lze nalézt kliniky, kde se věnují pouze alternativním metodám, v Čechách je zatím pár vlaštovek. Samotná akupunktura se u zvířat využívá například jako podpůrná terapie pro onkologické pacienty v případech, kdy zvířata nereagují na „běžnou“ terapii nebo když po vysazení léků dochází k návratu onemocnění. „Dále se může akupunktura využít jako podpůrná terapie u téměř všech onemocnění jako součást rekonvalescence,“ svěřila se Schrammová, jež se věnuje psům a kočkám.

Centrum Archa pomáhá zraněným zvířatům.
Netopýři i sele. Archa pomohla více než tisícovce zvířat

„Seznámím se s pacientem, s prostředím, ve kterém žije, projdu veterinární zprávy a na základě těchto informací proberu s majitelem postup. Vesměs začínám s pár jehličkami, abych zjistila reakci pacienta. Na začátku léčby dochází pacient na akupunkturu jednou týdně, poté se intervaly prodlužují,“ popsala proceduru veterinářka.

První výsledky se většinou dostavují po třech až pěti sezeních. „Pokud pacient neodpovídá na léčbu ani po pěti sezeních, sama ukončuji terapii a majiteli doporučím jiný způsob léčby,“ dodala Schrammová.

A jak vnímá případné výtky, že se jedná o nadstandardní a možná i zbytečnou péči? „Mně se naopak velmi dobře spolupracuje s klientem, který chce pro svého mazlíčka to nejlepší,“ uzavřela veterinářka.