Do další fáze se v tomto roce posune nová vize pro Miladu. Stockholmský ateliér Mandaworks, který loni vyhrál soutěž o budoucí podobu okolí jezera mezi Ústím a Teplicemi, teď bude pilovat projekt, získávat k němu podněty od zadavatele, ale i od veřejnosti, kraje a okolních měst. A ještě jednu věc potřebují lidé z ateliéru dohnat: v Miladě si zaplavat.  

Loni se jim to totiž nepodařilo. „Vešli jsme sice v létě do vody a uvažovali o tom,“ vykládá Martin Arfalk, šéf Mandaworks. „Ale neměli jsme plavky ani ručník, pak jsme měli pracovní mítink s klientem a nechtěli tam přijít mokří,“ dodává Arfalk. Ten si už dříve ve svém švédském studiu vytvořil „českou kliku“, jde o 34letého Cyrila Pavlů a stejně starou Kateřinu Vondra. 

Šéf Mandaworks Martin Arfalk
Šéf stockholmského ateliéru Martin Arfalk: Odpočívadla budou na Miladě brzy

Právě ti novou vizi pro Miladu vedou jako projektoví architekti. „Jedná se o práci na různých věcech,“ vysvětluje Pavlů. „Je to koncepční plán a design manuál, zakázka na tři architektonické intervence a práce dlouhodobějšího charakteru na konzultační činnosti v následujících letech,“ doplňuje architekt. 

Podle registru smluv to vše bude stát ústecký Palivový kombinát (PKÚ), který rekultivuje území po těžbě v severních Čechách včetně Milady, něco přes 6 milionů. Vhodnější by teď nicméně bylo mluvit ne o PKÚ, ale o státním podniku Diamo, který ho k novému roku spolkl. 

I když smlouvu Švédi podepisovali ještě s PKÚ, stalo se tak v prosinci a jen on-line kvůli znovu rostoucím číslům nakažených koronavirem v Evropě. Fúzi dvou tuzemských rekultivačních gigantů prý ve studiu nijak nepocítili. „Pro nás se nic nemění. Lidé, se kterými jsme jednali už od vyhlášení soutěže, jsou pořád stejní,“ tvrdí Pavlů. 

Z návrhů vítězného studia Mandaworks
Na Miladě mají pracovat Švédové. Přesvědčili i designem odpočívek

Pro Mandaworks nejde o jedinou současnou zakázku v Česku. Pro jednoho soukromého klienta pracují ještě na malé územní studii ve středních Čechách. Minulý rok se Švédi ucházeli i o účast v soutěži na jednu přestavbu na Florenci, ale nakonec je nevybrali. Na severu Česka jsou poprvé. A trochu exotika to je i pro české členy studia, kteří dříve žili a pracovali v metropoli. 

Teď ale oba tráví většinu času v hlavní kanceláři Mandaworks ve Stockholmu. „Je to tu moc fajn, na tmu a zimu se dá zvyknout,“ směje se Pavlů. Vedle něj a jeho kolegyně spolupracuje na vizi pro Miladu tým osmi dalších Čechů. Jde o lokální konzultanty z řad krajinných ekologů, architektů, dopravních inženýrů nebo expertů, zabývajících se participativním plánováním.