Několikrát jste veřejně deklaroval, že další kaly nad rámec toho, co už je uloženo na skládce u Litvínova, už cementárna nepřijme. Platí to i v této chvíli?
Ano.

Může vás Diamo, potažmo stát, jeho ministerstva či vláda nějakým způsobem přesvědčit, že své stanovisko přehodnotíte?
Ne.

Ani když použijí legislativní či ekonomický tlak? Kdyby vám nabídli super cenu: 5 nebo 50 korun za tunu, tak nic?
Mně osobně ne. A firmu také ne. Já reprezentuji firmu, takže ne.

Jenže vloni v březnu jste také říkali, že cementárna ostravské kaly nechce a pak se to změnilo. Co se stalo tak zásadního?
Geosan v určitou chvíli přišel s nabídkou, která byla pro nás ekonomicky zajímavá. Stále hledáme zdroje alternativních paliv a máme na to všechna povolení v rámci integrovaného povolení. Pro nás to byla nabídka, jako kdyby nám někdo nabídl levnější uhlí. My jsme ho prostě koupili. Pro nás to bylo ekonomicky výhodné.

Takže stále trváte na kategorickém ne?
Trvám. A já vám řeknu proč. Všichni jsme se přesvědčili o tom, že spoluspalování toho materiálu, kterému se říká Geobal 4, je naprosto ekologicky nezávadné a nemá naprosto žádné vlivy na zdraví obyvatel. Za normálních okolností je to pro nás palivo jako každé jiné. Kvůli tomu, co se z toho udělalo, tak nám to za to nestojí. Ušetřit pár korun či eventuálně za to dostat zaplaceno, nám za to nestojí.

I kdyby vás oslovila vítězná firma? Třeba zástupce Geosanu, který se do nového výběrového řízení na likvidaci zbylých kalů určitě přihlásí? Vypadá to, že stát má vše dopředu připraveno a čížkovická cementárna je poslední klíčový hráč a všichni by si přáli, abyste řekli ano.
Ne, Geosan se mnou nejednal. Já jsem ten poslední, který se k tomu, co se v současnosti děje, vyjadřuje. Všichni se k tomu už vyjádřili, všichni už vědí, že se to bude spalovat v Čížkovicích, jenom nás se nikdo nezeptal. Diamo řeklo, že nejlepší způsob jak se toho zbavit je spálení v cementárně. Pak ještě dodalo, že je nejlepší to spálit v Čížkovicích, je na to technologie a první várku 110 tisíc tun cementárna koupila. Z hlediska Diama je to ideální způsob, jak se toho zbavit. MŽP ví, ačkoliv to nikdy nahlas neřeklo, že nejlepší způsob jak likvidovat tento typ odpadu je spálení v cementárně. Ale nikdo nezvedl telefon, nenapsal mail, nikdo nepřijel a nezeptal se: Pane Mareši, máte o to zájem? A teprve poté, kdybych řekl, že o to máme zájem, tak oni by mohli začít uvažovat o tom, jak to vyřešit. Rozumím i stanovení si té podmínky, že s tím musí souhlasit Ústecký kraj. Chybí zeptat se i nás.

Několikrát jste říkal, že Čížkovice se od cementárny v Hranicích liší v tom, že na spalování kalů máte technologii, např. speciální halu. Je to skutečně vaše investice nebo jste na ní dostali peníze od státu v souvislosti s likvidováním litvínovských kalů či z nějaké evropské dotace?
Především cementárna není spalovna. My ten materiál využíváme k energetickému zpracování. Tvoří jen 5,5 procenta v našem palivovém mixu a přiznávám, jeho výhřevnost není velká. Hala a další opatření nevznikla v souvislosti s Litvínovem. Veškerý cementářský průmysl hledá alternativní zdroje paliva, neboť je energeticky náročný. Náklady na energie jsou obrovské. Snažíme se hledat co nejlevnější energetické zdroje. Také do toho vstupuje celý mechanismus emisních povolenek. Jinak to byla naše investice z našich peněz. Netočte to do té pozice, že nám někdo něco zaplatil, abychom začali něco likvidovat.