První rozhodnutí o výstavbě padlo v roce 2006, náklady na nový areál se tehdy odhadovaly na 850 milionů korun. Nyní se hovoří o dokončení v roce 2023.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky bude projektová dokumentace areálu hotová do konce roku 2019. „Výstavba justičního komplexu by pak měla začít v roce 2020 a skončit v polovině roku 2023,“ uvedl Vladimír Řepka.

PRO 750 PRACOVNÍKŮ

Autorem návrhu podoby justičního areálu je architekt Vladimír Novák z Ateliéru AVN. „Cena stavby se vyšplhala od prvotního odhadu 850 milionů korun až na současný předpoklad ministerstva spravedlnosti, že náklady nepřesáhnou 1,7 miliardy korun,“ poznamenal ředitel správy ústeckého krajského soudu Jan Tobiáš.

Kvůli finanční nákladnosti byl projekt už při vypracování návrhu soudního areálu zjednodušen, ale základní požadavek zůstává stále stejný: areál má pojmout 750 pracovníků.

POD JEDNOU STŘECHOU

V rozsáhlém komplexu ve čtvrti Bukov má sídlit kromě krajského i okresního soudu také okresní a státní zastupitelství, Probační a mediační služba, dislokované pracoviště ministerstva a ústecké pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Justiční komplex zrychlí a zjednoduší komunikaci a průběh jednání v rámci justice. Všechny instituce budou sídlit na jednom místě. Dnes musí například státní zástupci docházet ze středu města přes řeku Labe na Střekov do současné už nevyhovující budovy soudu,“ připomněla mluvčí ústeckého krajského soudu Veronika Suchoňová.

Bílinské slavnosti aneb Den Horníků se konaly v Letním amfiteátru v Bílině
FOTO: Bílina žila slavnostmi, lidé se bavili hudbou i řezbářským plenérem

O výstavbě nového areálu se hovoří už od konce roku 2002, kdy budovy okresního a krajského soudu zaplavila velká voda. Vedení krajského soudu proto nepřistoupilo k uvažované nákladné rekonstrukci dosavadního komplexu kvůli dalším hrozícím záplavám.

Nejhorší povodeň postihla soudní komplex na Střekově právě v roce 2002, ale další záplavy zaútočily na soudní budovy také v letech 2006, 2011 a 2013. Například náklady na odstraňování škod po povodních v roce 2013 soud vyčíslil na 34 milionů korun.

„Ministerstvo sice považovalo výstavbu justičního paláce, jak stavbě říkáme, za prioritu, jenže nebyl dostatek peněz. Proto se stavba neustále oddalovala,“ dodal Jan Tobiáš.

ZDROJ STAROSTÍ

Nový justiční areál vyroste ve čtvrti Bukov na pozemku, který získal Krajský soud v Ústí nad Labem z části bezúplatným převodem od státu a z části koupí za dva miliony korun od města Ústí nad Labem. Plocha pozemku je 11 000 metrů čtverečních. Součástí projektu je parkoviště a prostor pro stravování zaměstnanců.

Pro správu krajského soudu byl pozemek nazývaný „U Rondelu“ zdrojem nemalých starostí.

Soud tam musel například pravidelně nechat sekat trávu a pozemek hlídat, aby na něm nevznikaly černé skládky. Dnes je už pozemek převeden na ministerstvo spravedlnosti.

Jak šel čas v datech

2002 Hovoří se o nutnosti výstavby justičního areálu.
2006 Oficiální úvahy o výstavbě. Náklady: 850 milionů Kč.
2007 Odhad nákladů: maximálně 1,3 miliardy korun.
2013 Na symbolický základní kámen poklepal prezident Miloš Zeman s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou. Termín dokončení: Rok 2018.
2015 Rozhodnuto, že investorem bude ministerstvo spravedlnosti. Práci zahájila skupina pro přípravu investičního záměru.
2016 Odhad nákladů: 1,7 miliardy. Rok dokončení: 2021.
2018 Zahájení stavby údajně v roce 2020, dokončení v roce 2023. Náklady snad nepřesáhnou 1,7 miliardy korun.

Oslava 66 let trolejbusů v Teplicích.
VIDEO: Kluci bez rozdílu věku si užili oslavy 66 let trolejbusů v Teplicích