„Před nějakým časem mě rozladily rozbité schody v ulici V Klidu, směrem k místnímu domovu seniorů," svěřila se na úterní krajské konferenci seniorů, která se konala v restauraci v ústeckém domě kultury. Jak následně doplnila, oceňuje, že schody za velmi krátkou dobu město nechalo opravit.

POŽADAVKY SENIORŮ UŽ K MĚSTU PATŘÍ

Radní Květoslava Čelišová, která je členkou městské i krajské rady seniorů vysvětluje, že přesně pro takové důvody mají seniorská sdružení a svazy smysl.

„Senioři k nám přicházejí s konkrétními požadavky a my je umíme vyřešit. Stěžovali si na tmavá místa na Severní Terase, kde chyběly lampy – už je tam osvětlení. Na vysklenou zastávku u Billy – následně se opravila. Dva spoje MHD měly špatnou návaznost – také se vyřešilo," vyjmenovává Čelišová s tím, že velkým problémem byly také chybějící schůdky do bazénu na Klíši.

„Senior upozornil, rada předala městu, město se obrátilo na ředitele Městských služeb a schůdky jsou na světě," popisuje Čelišová, Ta na konferenci vyzvala všechny krajské svazy, aby se více zajímali o seniory samotáře, kterých podle statistik neustále přibývá.

DORAZIL KRAMPOL VČETNĚ PRIMÁTORKY

„Je spousta seniorů nejen v Ústí, ale po celém kraji, kteří jsou osamělí, mnohdy žijí na hranici chudoby. Takové bychom měli do klubů brát a pomoci jim," zmiňuje Čelišová, která by si podle svých slov přála, aby v Ústí vznikl jakýsi check point.

„Šlo by o místo, kde by právník uměl seniorům poradit s nejrůznějšími problémy, třeba s bydlením," říká Čelišová. O podobném záměru uvažovalo město již v minulosti v lokalitě Zanádraží, nakonec z toho sešlo. 

Účastníky konference, kterých bylo 130, přišli pozdravit také herec a bavič Jiří Krampol či primátorka města Věra Nechybová. „Každý člověk bude jednou starý, a proto by mělo být zájmem každého postarat se o naše seniory a zpříjemnit jim život," podotýká Věra Nechybová.