Pohled na úžasné stroje rozrážející hladinu oblíbené rekreační lokality láká na břehy Milady celou řadu zvědavců. Vstup do vody nebo pohyb na hladině je však z pochopitelných důvodů zakázán. A to od čtvrtečního rána až do odvolání. 

„Přijel jsem z Teplic, nemohl jsem si to nechat ujít. Nejsem sice žádný velký letecký fanda, ale tohle už asi nikdy v životě neuvidím," říká Petr Plachý z Teplic, který sledoval jednu z prvních přibližně 70 kilometrů dlouhých cest letadel do Českého Švýcarska a zpět k Ústí nad Labem.

Na místo vyrazila i Petra Jouglová z Dubí. "Vyjeli jsme tam s manželem hned dopoledne. Vodu nabírali od Roudníků a Vyklic a můžu říct, že se nám to moc líbilo. Piloti jsou šikovní, s letouny umí bezvadně manipulovat," řekla Deníku.

Italská letadla pomáhají s hašením požáru v Českém Švýcarsku.
Kamera na jezeře Milada zabírá práci hasičských letadel. Sledujte je i na radaru

Dvojice italských hasičských speciálů určených na likvidaci velkých lesních požárů dorazila do Česka ve středu 27. července odpoledne. Piloti si hned kromě Milady obhlédli také místo, kde budou v příštích dnech zasahovat.

Najednou letecký speciál Canadair pobere 6 000 litrů, obě dvě letadla tak vezmou dvanáct metrů krychlových. Tolik vody se vejde například do třech menších hasičských cisteren. Jeden okruh mezi Miladou a Českým Švýcarskem letounům zabere patnáct až dvacet minut. Během jediné hodiny jsou tak schopné shodit do požárem zasažené oblasti až téměř 50 tisíc litrů vody. Hlavní výhodou letadel je okamžité množství vody, létají v těsném závěsu za sebou, čímž je hasící efekt výraznější.

Oproti některým jiným letadlům využívaným při hašení, které jsou přestavbami jiných strojů, jsou Canadairy zkonstruované přímo pro účely likvidace velkých požárů. Fanoušci letectví mohou hasičská letadla sledovat nejen přímo u jezera Milada, ale také online. Jejich letové trasy monitoruje server flightradar24.com, přímo u jezera je pak nainstalována webová kamera monitorující provoz na Miladě.