Na případ upozornili návštěvníci, které nepořádnost ostatních zklamala. Co je ale vysloveně pobuřuje, je ničení krápníků.

„To, že tam jsou svíčky, s tím jsem počítal, ale tady byl super bordel. A největší průser je, že někdo ty nádherný rampouchy ulamuje! Takže jsme si s kamarádem udělali brigádu a „pár" těch svíček sesbírali," napsal do diskuze na facebooku jeden z návštěvníků parku Filip Holič.

Pracovníci národního parku nebo i dobrovolníci proto každoročně odnášejí plné pytle odpadu tvořeného zejména kalíšky od čajových svíček. Odpadkových košů je přitom v celé oblasti dostatek.

LEDOPÁDY lákají fotografy a turisty.Zdroj: Michal Šafus

Podle mluvčího Národního parku České Švýcarsko Tomáše Salova ale ne vždy musí jít o zlý úmysl.

„Lidé zapálí svíčky v dobré víře vytvořit hezkou atmosféru a podělit se o ni s dalšími návštěvníky. Bohužel si ale neuvědomují, že svíčka dohoří, propadne sněhem a je pak obtížné ji ze zamrzlého sněhu dostat ven. Je potřeba, aby co si přinesou, také odnesli," uvedl Salov s tím, že alternativou je, vzít si s sebou do jeskyně čelovku či baterku.

Pokud jde o ulomené rampouchy, může podle něj jít i o nehodu. Návštěvník může třeba uklouznout, což není v této oblasti ničím výjimečným, a rampouch strhnout. Za ulámané rampouchy mohou také děti, které rodiče často neuhlídají a děti si lákavý ledový útvar utrhnou s sebou.

OBRAZEM: Podívejte se na fotogalerii ledopádů

Podle mluvčího je také třeba zvážit, jestli je pro děti takový výlet vhodný. Jedná se totiž o náročnou trasu, kdy je nutné mít své ratolesti pořád pod kontrolou.

Ledopády v Národním parku České Švýcarsko jsou oblíbenou turistickou atrakcí, kam jen v zimních měsících zavítají tisíce návštěvníků. Jedná se o ledové útvary rozličných barev, velikostí a tvarů tvořící se na skalnaté krajině národního parku. Návštěvníky ohromují nejen svými rozměry, ale také zbarvením, které vzniká v důsledku průsaku vody lesní půdou.

Ledopády v Českém Švýcarsku.Zdroj: Václav Sojka

Nejnavštěvovanější oblastí je Kyjovské údolí, kde kromě rampouchů na skalních stěnách patří k největším atrakcím Jeskyně víl s ledovými stalagmity, suťová jeskyně Vinný sklep a také oblast Brtníků, kde turisté mohou obdivovat například Velký sloup, Oponu a další útvary.

V současné době ledopády pomalu tají. Národní park již proto nedoporučuje se k nim přibližovat. Může se totiž stát, že se kus ledu na někoho zřítí a výlet by tak mohl skončit tragicky.