Žádná panoramata se v sobotu ráno na vrcholu Klínovce nekonala. „To ale vůbec nevadí. Hlavně, že stojím na lyžích a už to frčí,“ lebedil si muž, který vyjel k vrcholu Klínovce do výšky 1244 metrů nad mořem v sobotu lanovkou mezi prvními. Teploty v tu dobu byly pod nulou. Kdo by se odtud chtěl vydat pěšky podle rozcestníku, musel by ho nejprve „ohodit“ horkým čajem, aby si mohl přečíst, kudy kam. Lyžařům ale mlha ani mráz nevadily. Přesně věděli, kudy vede jejich cesta. Po Dámské dolů do údolí Loučné.

V sobotu měli návštěvníci dvě možnosti. Variantu horního parkoviště na Klínovci, kde byla otevřená závora pro všechny, využila například Miluška Nádvorníková z Chomutova. „Slyšela jsem v rádiu, že dole už je na parkovišti hodně lidí, tak jsem raději vyjela s manželem až sem nahoru. Sjedeme si dolů k pokladně a koupíme jízdenku na vlek,“ uvedla.

Kratší cestu než do údolí sem ze sousedního Německa měla také skupinka lyžařů u dodávky s německou SPZ. „Jsme tu poprvé, navedly nás sem ukazatele. Vůbec netušíme, kam pojedeme a jak to dole vypadá. Ale místní nám poradili, že máme jet tam, kam jezdí všichni,“ říkala žena v kulichu a omrzlým nosem.

Zahájení sezóny na Klínovci, sobota 4. prosince 2021. Horní a dolní část sjezdovky Dámská.
FOTO: Klínovec roztočil první lana. Lyžaři se vrhli na Dámskou sjezdovku

Druhá možnost byla nastoupit do areálu v údolí Loučné. Tam to vřelo více než u vrcholu Klínovce. Parkoviště byla skutečně plná. Volná místa se tu plnila během minuty po uvolnění novými návštěvníky. V provozu byla Dámská sjezdovka. Ostatně, tak to v pozvánce na víkend uváděly webové stránky provozovatele zimního sportcentra Klínovec.

„Díky našim úžasným sněhulákům a s dopomocí přírodního sněhu pro vás finalizujeme modrou sjezdovku Dámská s naší nejnovější lanovkou s vyhřívanými sedadly a oranžovými krycími bublinami. Na ostatních sjezdovkách intenzivně pracujeme a doufáme, že se brzy dostane i ně,“ znělo oznámení provozovatelů před prvním lyžařským víkendem na Klínovci pro tuto sezonu.

Na sjezdovce bylo přibližně půl metru dobrého sněhu. Jezdilo se ještě za speciální mimosezonní ceny. Den pro dospělého za 590 korun, popřípadě 3 hodiny za 490 korun. Lyžovat a využívat lanovku mohli pouze lidé splňující vládní nařízení. „Pouze občané, kteří se prokážou jakýmkoli certifikátem o prodělání nemoci či očkování,“ informovala k tomu žena za přepážkou jedné z pokladem.

Vojáci pomáhají v nemocnicích. Ilustrační foto.
V nemocnicích pomáhají studenti, vojáci i hasiči. V kraji jich jsou desítky

Lidé to podle ní dodržují a nezkoušejí při nákupu lístků na lanovku různé výmluvy. „Nestalo se mi ještě, že by někdo neměl a zkoušel to nějak jinak. Prostě lidé o tom vědí a dodržují to. Mají připravené mobily a ukazují v nich certifikáty,“ dodala.

Tato povinnost se nevztahuje na osoby mladší 12 let. Děti mezi 12 a 18 rokem mohou kromě certifikátu o prodělání či očkování použít PCR test, který není starší než 72 hodin.

V neděli se vrchol Klínovce probudil do příznivějšího počasí, než tomu bylo v sobotu. Viditelnost byla lepší. Dámská sjezdovka byla podobně jako v předchozí den i od nedělního rána v obležení lyžařů, kteří využili prvního prosincového víkendu k zahájení lyžařské sezóny.

Počasí na horách momentálně přeje technickému zasněžování, a tak se pomalu chystá nebo už dokonce rozjíždí lyžařská sezona na řadě míst. V současné době to vypadá, že tak tragicky krátká sezona jako loni, kdy se lyžovalo maximálně deset dnů, letos nehrozí. Počasí totiž přeje tomu, aby sněhová děla tvořila sníh na maximum. Zatím se lyžuje za ceny vedlejší sezony.