Novinářům to ve čtvrtek řekl náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp. Pokud soutěž neohrozí, ministerstvo jej podle Philippa může s firmou podepsat. Ministerstvo ve čtvrtek odpoledne podepsalo memorandum o prozatímním zajištění letecké záchranné služby na severu Čech se zástupci ministerstev vnitra a obrany. Dokument má zajistit službu ze stanovišť v Praze a Plzni.

Zástupce firmy DSA Daniel Tuček dopoledne mluvil o tom, že dodatek s ministerstvem by měl být podepsán už dnes odpoledne. Oznámení ministra Miloslava Ludvíka (ČSSD), že se dnes nic podepisovat nebude, jej překvapilo. Tuček řekl, že má v e-mailu odsouhlasený návrh z právního oddělení ministerstva zdravotnictví, který dostal s tím, že je připraven k podpisu.

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) je z dění kolem budoucího provozu letecké záchranné služby v kraji zklamaný. "S firmou DSA panovala spokojenost, její lidé už znali prostředí. Takhle budeme bez vrtulníku, závislí na tom, zda k nám někdo doletí nebo ne," uvedl hejtman. Obavu ze zajištění letecké záchranné služby už vyjádřilo i několik desítek starostů ze severu Čech.