Pomáhat se sledováním sokolů stěhovavých budou letos opět monitorovací kroužky. V těchto dnech jejich mláďata ornitologové kroužkují přímo ve skalních hnízdech. Aby sokolům k úspěšnému dravcům dopřáli klid, musí návštěvníci počítat s omezením vstupu nejen v národním parku České Švýcarsko, ale i v části Českého středohoří.

Ornitologové malé sokoly kroužkují přímo v jejich hnízdech, ke kterým musí slanit. Speciální monitorovací kroužek v národním parku dostala už přibližně desítka třítýdenních mláďat. „Kroužky pomáhají ornitologům zjistit více detailních informací o životě, migračním chování a dalším osudu těchto dravců, což v konečném důsledku umožňuje i jejich efektivnější ochranu,“ řekl ředitel správy parku Pavel Benda.

V celém parku letos odborníci zaznamenali třináct párů sokolů, z nichž se devíti párům podařilo zahnízdit. Hnízdiště mají zejména v kaňonu Labe nebo Tiských stěnách na Ústecku. Kroužkování proběhlo na zhruba polovině všech hnízd.

„Dvě hnízdění byla zmařena pravděpodobně z důvodu rušení párů lidmi, zbývající dvě hnízdění zřejmě nevyšla z přirozených příčin,“ vysvětlil mluvčí správy Tomáš Salov.

V Českosaském Švýcarsku dnes žije jedna z největších středoevropských populací sokolů stěhovavých.

Sokoli jsou totiž na vyrušení lidmi citliví a svá hnízda kvůli neukázněným návštěvníkům opouštějí. Do Českého Švýcarska i Českého středohoří, kde se tito chránění opeřenci vyskytují také, proto odborníci pravidelně dočasně omezují vstup, aby sokolům dopřáli klid. Zákaz vstupu platí do konce června.

„Návštěvníci uzavírky převážně respektují, díky tomu se zvláště chráněným ptákům daří mláďata z hnízd vyvést,“ doplnil Salov.

SEM NECHOĎTE

To však neplatí například pro Výří skály u Brné na Ústecku. „V loňském i předloňském roce nebylo hnízdění sokolů úspěšné. Samice, která je v raných fázích hnízdění velmi citlivá, byla vyrušena horolezci a hnízdo opustila,“ vysvětlil šéf Správy CHKO České středohoří Petr Kříž. Na místo proto dohlížejí strážci přírody i policisté z Brné.

„Celá oblast je vymezena páskou a opatřena informačními cedulemi s upozorněním. Mrzí nás, že jsme museli sáhnout ke zvýšenému dohledu kvůli několika svéhlavým jedincům. Sokolům nejvíce vadí pohyb nad úrovní a v úrovni jejich hnízda, a proto je nejrizikovější přístup z horní části skal, kde se nachází několik vyhlídek,“ uvedl Kříž.

V Českosaském Švýcarsku dnes žije jedna z největších středoevropských populací sokolů stěhovavých. Zdejší hnízda každoročně opustí kolem 50 mláďat.