Masarykova nemocnice se dlouhodobě potýká s nedostatkem parkovacích míst. Někdy řidiči nerespektují vyhrazená místa pro invalidy či personál nemocnice. Situací má zlepšit 25 nových parkovacích míst před protetickým oddělením v pavilonu O.

„Občas se setkáváme s neukázněnými řidiči, kteří zaparkují tak, že by mohli znemožnit průjezd výjezdových sanitek," upozornil mluvčí záchranné služby Prokop Voleník.

Někdy se prý dokonce stane, že řidiči soukromých aut zastaví u sanitky. Když přijede další sanitka, musí čekat, než odjede ta první. Osádky vozů se kvůli tomu musejí domlouvat vysílačkou. „Pokud řidič sedí v autě, upozorníme ho, že stojí na vyhrazeném místě a mohl by nás blokovat," dodal Voleník.

DOSTÁVAJÍ POKUTY

Zástupce ředitele městské policie Jan Novotný potvrdil, že do nemocnice kvůli neukázněným řidičům musí hlídky denně dojíždět. „Odtahovku většinou nevoláme, ale řešíme to blokovou pokutou na místě až do výše tisíc korun, nebo to předáme přestupkové komisi," potvrdil Jan Novotný.

Lepší to není ani za branou nemocnice. Nezpoplatněné parkoviště hned za výjezdem z nemocnice u závor bývá přeplněné jak v týdnu, tak o víkendech.

Nelegální parkoviště v ulici Stavbařů na Severní Terase.
FOTO: Parkoviště postavili načerno. Zruší ho?

„Člověk má tedy pořádné štěstí, když tu najde místo hned napoprvé. Spíš se tu pokaždé rozčiluji, že si tady každý parkuje, jak se mu zlíbí. Horko těžko odsud vyjedete, auta jsou namačkaná a překáží ostatním," povzdechl si řidič z ústeckého Střekova Lubor Frühbauer.

I proto začala Krajská zdravotní, která sdružuje nemocnice zřizované Ústeckým krajem, s rekonstrukcí parkoviště, které se rozkládá podél ulice Sociální péče na Bukově. Nově nabídne dvojnásobnou kapacitu, tedy celkem 50 stání.

Krajskou akciovku práce přijdou zhruba na 4,67 milionu korun. „V souvislosti s rozšířením parkoviště musíme upravit i veřejné osvětlení, přesněji navýšit počet lamp," uvedl mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

Jaroslav Dvořák, známý pod přezdívkou Indián (vpravo).
Záhadná smrt bezdomovce Indiána: „Viděl jsem, jak ho surově mlátí,“ tvrdí svědek

Stavba začala v pondělí. Měla by trvat přibližně osm týdnů a je rozložena do tří etap. Tak, aby přístup do nemocnice omezila jen minimálně.

Kolik je parkovacích míst v Masarykově nemocnici?V Masarykově nemocnici lze po celém areálu (za závorou) parkovat na přibližně 200 oficiálních stáních, ačkoliv zde někdy parkuje i pět stovek automobilů. Mimo areál (před závorou) pak na bezplatném parkovišti s kapacitou 80 stání a třech parkovacích místech pro invalidy.