Vyprázdněné ulice a silnice stejně jako méně opouštěné domácnosti mají pozitivní vliv na snižování trestné činnosti i počet dopravních nehod. Experti ale upozorňují, že klid na silnicích může ukolébat řidiče k neopatrnosti.

On-line ke koronaviru
najdete zde.

V Ústeckém kraji výrazně klesl počet dopravních nehod hned se zavedením nouzového stavu. V únoru docházelo v průměru ke 185 nehodám týdně, na začátku března policisté vyšetřovali na krajských silnicích 201 nehod. V prvním týdnu po přijetí vládních opatření, tedy od 16. do 22. března, klesl jejich počet na 104. „V minulém týdnu došlo v Ústeckém kraji ke 122 dopravním nehodám a haváriím,“ vypočítala policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Policisté pokles nehodovosti potvrzují, přestože březnové statistiky se přesně vyhodnotí až začátkem dubna. „Obecně však můžeme konstatovat, že na území Ústeckého kraje došlo během nouzového stavu ke snížení dopravní nehodovosti,“ uvedla mluvčí krajské policie Jana Slámová.

Ilustrační foto.
Přiostřuje. Nemáte roušku a ještě nadáváte na strážníky? Tak zaplaťte

Podle odborníků z platformy Vize 0, která se zabývá dopravní bezpečností, se jedná o trend, který se potvrzuje v řadě dalších států s nouzovými opatřeními. Souvisí s poklesem silničního provozu. „Ve státech bojujících s koronavirovou nákazou lze pozorovat výrazný úbytek vozidel na silnicích, často až o desítky procent,“ řekl Roman Budský ze společnosti Vize 0. „To s sebou nese pozitivum v podobě zvýšení průměrné rychlosti vozidel jedoucích v době dopravní špičky i o více než dvacet kilometrů za hodinu,“ pokračoval.

Menší řidičský stres má ale dopady na pozornost za volantem. „Podlehnou falešnému pocitu, že mají vše pod kontrolou, a neodolají pokušení jet rychlostí nad povolený limit,“ doplnil Budský. Jsou také náchylnější k telefonování, psaní esemesek či čtení v mobilu za volantem.

Chuť otestovat na prázdných silnicích výkon svého žihadla by si měli nechat řidiči zajít. Přestože se na začátku zavedení nouzového režimu objevily informace, které mluvily o přerušení silničních kontrol z bezpečnostních důvodů, pravda to není. „Upozorňujeme řidiče i další účastníky silničního provozu, že policisté i v době vyhlášeného nouzového stavu nadále věnují pozornost provozu na pozemních komunikacích, provádějí silniční kontroly a sledují dodržování nejvyšší povolené rychlosti a dalších pravidel,“ připomněla Šárka Poláčková.

Poplašné zprávy

Krajské ředitelství policie také potvrzuje, že klesá i počet trestných činů. Několikrát však museli policisté řešit jindy méně obvyklé šíření poplašných zpráv. Největší pozornost k sobě v polovině března přitáhl mladík, který měl být údajně nakažený a olizoval v obchodech pečivo. Hrozí mu osm let vězení. Nemenší trest hrozí i původci informace o tom, že obec Proboštov se uzavřela do karantény.

Policie vyšetřuje od minulého týdne také ženu z Litvínova. „Obviněná měla vytvořit na svém mobilu hlasovou zprávu o tom, že má informaci o zásahu policie a hygieniků v litvínovské restauraci a že je pravděpodobné, že celý Litvínov bude v karanténě,“ popsala mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková. Zpráva se pak šířila po internetu.

Alica Štefančíková, Radek Spála a Jan Štíbr (zleva)
Kraj chce konkurz na ředitele teplického muzea. I přes nouzový stav

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník