Kriminalisté se do Slavětína, do domu kde pohřešovaná Jana Paurová s manželem a čtyřmi dětmi bydlela, vrátili v pondělí 10. srpna. Akce pak pokračovala celý den také v úterý 11. srpna. "Mohu potvrdit, že kriminalisté provádí na několika místech na Lounsku úkony trestního řízení, vztahující se k trestné činnosti, spáchané v minulosti," uvedla k policejní akci ve Slavětíně Hana Rubášová z Policejního prezidia ČR.

Policisté z policejného prezidia si případ převzali letos na jaře od krajských kriminalistů, kteří v minulosti zmizení ženy vyšetřovali. Další podrobnosti z vyšetřování zatím nechce policie poskytovat. Podle informací Deníku ale včera měly probíhat také výslechy synů, je možné, že do případu vnesla jejich slova "nové světlo". Už v minulosti měl jeden ze synů údajně vypovídat jinak než manžel Pavel Paur. "V současné době nemůžeme poskytnout žádné bližší informace," dodala policejní mluvčí.

Hasiči ilustrační.
Popadané stromy, čerpání ze sklepů, utržená střecha. Bouřka páchala škody

Manžel Pavel Paur policejní akci přihlíží. Podle informací Deníku se důkladně prohledává nejen dům, ale také jeho blízké okolí. Kopat se má podle neoficiálních zpráv také na zahradě, na místě je cisterna hasičů a odčerpávací vůz. V akci jsou také psovodi se psy vycvičenými na vyhledávání mrtvol. K domu přijel také malý bagr a odborník s georadarem. Dům a jeho okolí přitom důkladně a několikrát kriminalisté a technici prohledávali už před sedmi lety.

Neprostupnou hustou mlhou je stále zahaleno záhadné zmizení Jany Paurové ze Slavětína už od února 2013, od tehdy ji neviděly její čtyři děti. Stovky policistů tehdy pročesávaly lesy, rybníky, tůně, pátralo se v nemocnicích, ubytovnách, po celé republice i v zahraničí. Znovu a znovu. Marně. Žádný svědek se nepřihlásil. Kriminalisté prověřovali nejrůznější podezření z jejího okolí i další tipy. Nic. Sedm let pátrání. Nic. Mezitím vyměřil soud manželovi podmínku za týrání ženy. Otázky zůstávají, důkazy ale nejsou. Nyní je ale možné, že policisté mají nové indicie.

Ilustrační foto.
Na Lounsku došlo v minulém týdnu ke čtyřiadvaceti nehodám

Kde je Jana? "Vypaření" ženy je dosud obestřeno řadou tajemství. Zmizela jen den předtím, než měla vypovídat na policii kvůli týrání. Neví se přesně, kdy se ztratila, není na žádném kamerovém záznamu, nejsou svědci, kteří by ji viděli odcházet. Zmizela beze stopy. 

Podívejme se na okamžiky jejího zmizení blíže. Manžel nahlásil, že jí postrádá v pondělí 4. února ráno v Lounech na policii. Důležitý už je ale také pátek. Ten den totiž dostala Jana Paurová obsílku, že se má dostavit v pondělí k výpovědi na policii kvůli údajnému týrání a bití ze strany jejího manžela. „Jana u mě v pátek byla několikrát, naposledy odpoledne. Říkala, že se bojí jít domů, že má strach. Měla nějaký dopis s červeným proužkem. Bála se jít domů, že zase bude kvůli tomu zle, že se budou hádat, že ji manžel třeba zbije,“ svěřila se tehdy její přítelkyně Pavla Češpivová.

Kde je Jana?

Paur mezitím odvezl tři mladší děti ke svým rodičům na víkend. S nejstarším synem se pak vrátil domů za ženou. Pátek odpoledne je také poslední termín, kdy Janu zaznamenaly kamery v obci, když šla od kamarádky. V sobotu byla Jana podle manžela a nejstaršího syna celý den doma, nikdo jiný ji na veřejnosti neviděl. Večer šla prý spát, ráno už ji manžel v ložnici nenašel. „Šli jsme v sobotu večer spát, spali jsme spolu v ložnici. V neděli ráno kolem sedmé jsem se probudil, už nebyla doma. Ptal jsem se syna, zda ji neviděl, říkal, že ne. Čekal jsem, jestli nenapíše nebo nezavolá, ale nic,“ popisoval zmizení Pavel Paur. Podle policie ale není úplně jasné, kdy Paurová zmizela, vycházet lze jen z výpovědí Paura a syna.

S oznámením zmizení prý vyčkával, protože v minulosti už prý na krátký čas také odešla. Po oznámení se rozběhly rozsáhlé pátrací akce v širokém okolí Slavětína a trvaly řadu měsíců. V případu hrají velkou roli také alkohol a týrání. Jana Paurová hodně pila. Opilá byla velmi často. Jsou svědci, kteří ji viděli vypadnout z autobusu, válet se po obci, vyklopit dítě z kočárku, častokrát spadnout. Je otázkou, zda alkohol byl příčinou nebo důsledkem situace doma.

Ilustrační foto.
Policisté udělali 500 kontrol, přestupků bylo 219. Zaměřili se také na motorkáře

Manželství Pavla a Jany Paurových totiž bylo hodně divoké. Rozváděli se, u soudu vyšlo najevo, že oba prý měli několik milenců. Jedna z vyšetřovacích verzí byla, že žena utekla s jedním z nich. Pavel Paur dokonce posílal milostné SMS přítelkyni bratra Jany. Měl také doma zamykat mrazák, aby nerozprodávala jídlo, údajně aby měla na alkohol. Někteří svědci u soudu kvůli týrání mluvili o znásilňování, manžel ji měl údajně i pomočit ve spánku. Všichni to ale mají jen z doslechu.

Už v době, kdy byla pohřešovaná, pak proběhl také soud s Pavlem Paurem kvůli týrání Jany. Měl ji často bít, fackovat, kopat, ponižovat. „Manželku jsem nebil. Když se manželka napila, byla agresivní. Házela po mě věcmi, vytáhla i nůž. Hádali jsme se kvůli jejímu pití, které mi vadilo. Modřiny měla od toho, jak jsem ji chytil a třeba posadil, když se do mě pustila. Netýral jsem ji, ale bránil jsem se. Také z toho jak velmi často padala,“ uvedl během procesu Pavel Paur.

Zmizela? Ublížil jí někdo?

Složitá kauza bez oběti, která v procesu nemohla vypovídat, se táhl tři roky. Vyslechnuto bylo přes čtyřicet svědků, jejich výpovědi se ale extrémně lišily a byly z doslechu. Jedna část se Paura zastávala, že se jen bránil a nikdy neútočil, že naopak Paurová ho měla napadat. Že žena byla často hodně opilá a padala. Druhá část svědků naopak tvrdila, že ji podle vyprávění manželky často bil, že měla mnohdy modřiny. Vyšlo také najevo, že minimálně jednou ji napadl i starší syn. Soud nejprve řekl nevinen, po odvolání a novém dokazování ale změnil svůj výrok na vinen a ten pak i potvrdil. Rozhodla hlavně výpověď lékaře, který Janu jednou ošetřoval a řekl, že je nepravděpodobné, aby zranění byla z pádu. Naopak prý odpovídala týrání. Důležité bylo také tvrzení sociálních pracovnic, které podle různých indicií uvěřily, že Paurová byla týraná.

Ilustrační foto.
Zpráva o skoku do Ohře zaměstnala v Lounech policii i hasiče

Za zločin týrání osoby blízké žijící ve společné domácnosti Pavlu Paurovi soud vyměřil dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky. „Neubližoval jsem manželce. Mluví o tom jen svědci druhé strany,“ komentoval tehdy rozhodnutí Paur.

Bála se a utekla, nebo jí někdo ublížil? Část lidí se Slavětína si myslí, že utekla před nesnadným životem a někde se skrývá. Další část, včetně její rodiny, si ale myslí, že se jí něco špatného stalo. Byla prý hodně fixovaná na své děti. Podezřívají hlavně manžela, kterého se prý bála. Jenže jasné důkazy dosud nejsou. „Celá naše rodina si myslí, že jí něco udělal,“ řekl dříve bratr pohřešované Tomáš Vavřinec. Upozorňují na bití, nesrovnalosti v jeho výpovědích, ale i na to, že údajně odmítl detektor lži.

„Manželce jsem nic neudělal,“ řekl už dříve Paur.