Vypadá jako velká schránka na dopisy. Místo letáků nebo faktur se do ní ovšem zcela anonymně dávají miminka, která jejich matky nechtějí. Řeč je o babyboxu, vytápěné komůrce v areálech nemocnic po celé republice, který nechává instalovat jeho duchovní otec Ludvík Hess.

Babybox má své odpůrce i zastánce. Jedním z jeho příznivců je například dětská neuroložka a senátorka Alena Dernerová. Shodou okolností pracuje v žatecké nemocnici, kde zařízení stále nemají.

Proč nemocnice v Žatci nemá babybox?
Nejsem schopná ovlivnit, jestli v Žatci babybox bude nebo nebude. Jsem externista a na mně to bohužel není. Je to především o městě a o nemocnici. S paní starostkou, se kterou mám nadstandardní vztahy, jsem o tom opakovaně mluvila. Říkala, že problém je ze strany nemocnice. Vím, že pan Hess se chtěl sejít s vedením nemocnice a nějak se mu to nedaří. Musí být vstřícnost, to je podle mého základ.

V čem je podle vás babybox přínosný?
Někteří odpůrci říkají, že dítě by mělo mít právo na svého rodiče a proto jsou prý babyboxy špatné, protože toto právo dítěti odpírají. Mnohdy u miminka nikdo nenechá cedulku, jak se jmenuje, o koho jde, ale někteří rodiče se nakonec o dítě i sami přihlásí. Stále si myslím, že babybox jako alternativa je pro dítě lepší, než kdyby mělo skončit někde v popelnici.

A co podle vás matka?
Babybox je SOS schránka i pro matku, která je ve vypjaté situaci a rozhodne se tak, jak se rozhodne. Ano, svým způsobem je to pro dítě nevýhodné, ale jak už jsem řekla, zachrání mu to život.

Nemocnice v Ústí je první v kraji, která má nový druh babyboxu.
FOTO: Bedýnka na děti září novotou

Hovořili jste o tématu babyboxů i na půdě Senátu?
V politické rovině se téma neprojevuje, babyboxy jsou takřka po celé republice, jsou jen některá místa, kde nejsou. Ve zdravotnictví jsou velké problémy, ale babyboxy i díky panu Hessovi fungují.

Pan Hess mluví o tom, že když to nevyjde s nemocnicí, že by třeba v Žatci oslovil nějaký dětský domov a umístil to tam. Je i tohle jedna z variant?
To je maximálně krajní varianta, preferovala bych nemocnici. Přeci jen je to kousek od dosažitelnosti novorozeneckého oddělení, včetně přítomnosti personálu, který může dítě převzít co nejdříve. U dětského domova by ta distance byla větší. Legislativně by ten proces možná mohl být horší, ale raději bych ho viděla v blízkosti špitálu.

Co vlastně jako dětská neuroložka říkáte na kritiky, podle nichž mohou mít babyboxy technické problémy?
Nejsem technik, ale když si vezmete, kolik těch technických komplikací bylo? Je vám známo, že by se něco událo v rámci technického provedení babyboxu? Já o ničem takovém nevím. Když něco nechceme, vždy si vymyslíme, proč to nechtít a co by mohlo nastat.

Ludvík Hess.
Ludvík Hess: Babyboxy zachránily desítky dětských životů