Šest škunerů a na sto bojovníků na straně obránců a dobyvatelů se představilo v sobotu 26. srpna lidmi zaplněnému ochozu nad příkopem Horní vodní brány v terezínské pevnosti. Na pevnost zaútočili angličtí piráti v čele se čtrnáctimetrovým dvojstěžníkem Berounka. Na odpor se jim postavili vojáci z několik klubů, které zastřešuje Sdružení právnických osob Terezín – město změny.

V Terezíně budou bojovat piráti. Unikátní bitva se odehraje na zatopených šancích pevnostního opevnění. V pátek stěhovali piráti svojí loď z Ohře za pomoci jeřábu a podvalníku do zatopeného opevnění.
FOTO: K pevnosti připlul největší pirátský škuner Berounka

Při obléhání a několika atacích, doprovázených střelbou z pušek a děl, se nakonec pirátům podařilo obránce porazit a nad pevností zavlála černá vlajka.

Po roce si vojáci a piráti role vymění a o pevnost se znovu utkají.

Bitvě předcházel doprovodný program v Kavalíru 2 se soutěžemi pro děti a dvěma přednáškami. Při nich se návštěvníci Muzea La Grace dozvěděli víc o stejnojmenné replice pirátské plachetnice a v druhé o starých námořních mapách a historii navigace. O pevnost Terezín se bude opět bojovat 6. října, tentokrát na souši při tradičních Josefínských slavnostech. 

Pevnost Terezín.
Terezínskou pevnost obsadí piráti