Friedensreich Hundertwasser, narozený 1928 ve Vídni pod jménem Friedrich Stowasser, se proslavil jako architekt, grafik i malíř. Z jeho díla na první pohled vyzařuje inspirace vídeňskou secesí, zejména obrazy Gustava Klimta a Egona Schieleho, ale také například i organickými stavbami, které tvořil katalánský architekt Antoni Gaudí.

Film nominovaný na Oscara

Režisér Peter Schamoni natočil v roce 1971 o Hundertwasserovi film „Regentag", jenž získal roku 1973 nominaci na Oscara. Před kamerou Hundertwasser leží na tající ledové kře a líčí svůj vztah k vodě a důvody, proč si opatřil loď a pokřtil ji „Regentag" čili „Deštivý den". Deštivé dny měl v oblibě jako dny, kdy mohl pracovat, přičemž obzvláště za deštivých dnů vyniknou barvy krajiny, kdežto za slunečního svitu člověk vnímá především kontrasty. Proto měl Hundertwasser raději syté barvy severských malířů než kontrastní obrazy a tlumené barvy malířů jižních krajin.

Hundertwasserovy obrazy, tisky i architektura tak září sytými barvami a jejich ústředním motivem jsou pestré spirálovité tvary.

Fascinace plísněmi

Každý člověk má podle Hundertwassera tři kůže. Tou první je pokožka vlastního těla, tou druhou oblečení a třetí architektura. V architektuře se Hundertwasser zasazoval za přírodou inspirované organické tvary, tak jako je můžeme pozorovat u mechu či plísně. Své umělecké teorie shrnul roku 1958 v tzv. „Plísňotvorném manifestu", obracejícím se proti funkcionalismu a racionalismu v moderní architektuře a kritizujícím rovnou linii jako úkaz, který se v přírodě takřka nevyskytuje.

Umělec Friedensreich Hundertwasser (1928 2000), jehož dílo ovlivnilo naši dobu v oblasti architektury, malířství a filozofie jako žádné jiné, formuloval svůj náhled na svět a vlastní tvorbu těmito slovy: „Proč nesmí člověk dělat, co je mu libo tak, jak to činí květina? Pestré, různorodé, všemi barvami hýřící je mnohem lepší než šedé a průměrné. Pouze ti, kteří myslí a žijí kreativně, přežijí ve světě vezdejším i oném."

Hundertwasserovo umění je zcela odlišné a unikátní. On sám popisuje vlastní dílo jako živoucí smyslný příklad a symbol svého postoje k životu. Hundertwasser se vždy zasazoval za umění jako tvůrčí prostor a místo, kde se otevírají brány k jinému, lepšímu a krásnějšímu světu, světu organické a lidštější architektury, umožňujícímu žít v harmonii s přírodou.

Zajímavosti

- Vinařství Zámek Wackerbarth je nejstarší výrobce sektů v Sasku a první zážitkové vinařství v Evropě. Zdejší koncept představuje ojedinělou kombinaci vzdělávacích akcí na téma péče o vinohrad, kvalita a jakost vín a výroba sektů kvašením v láhvích. Zdejší vinaři těží z dlouholeté tradice, kterou se nebojí doplnit a obohatit o nejmodernější postupy. Návštěvníci zde mají možnost také poznat kulinářskou stránku saské historie a příjemnou kombinaci saské a mediteránní kuchyně.

- Zámek Wackerbarth se nachází v Radebeulu severně od Drážďan. Z Drážďan se sem dostanete po dálnici, rychlodráhou, tramvají nebo třeba i na kole po malebné labské cyklostezce.

- Radebeul leží v těsné blízkosti Drážďan, onoho proslulého centra pompézních oslav a barokní radosti ze života. V Sasku se už odjakživa říká: „V Chemnitz se vyrábí, v Lipsku prodává, jen aby se pak vše mohlo prohýřit v Drážďanech." Právě k tomuto účelu si saský kurfiřt a polský král August Silný nechal v těsné blízkosti Drážďan vystavět řadu venkovských sídel a letohrádků.

- Vinařství, vlastní obchod s vínem a restaurace na zámku Wackerbarth jsou otevřeny denně a každý den je možné se tu účastnit prohlídek a degustací. Vinařství rovněž nabízí prostory a program pro privátní i firemní společenské či vzdělávací akce.