Původně přitom vláda dofinancování odmítla, protože peníze prý v rozpočtu nebyly. Na provoz domovů pro seniory, azylových domů a dalších pobytových služeb v kraji ale i tak chybí přes 16 milionů. Ty částečně pokryje kraj ze svých rezerv.

„Vláda nakonec přistoupila na to, že peníze dofinancuje. Ale jsou určeny jen na mzdy, další peníze chybí na provoz. Zhruba sedm milionů na pobytové služby tak poskytne kraj z rezervy," uvedl hejtman Oldřich Bubeníček.

OMEZENÍ SE DOTKNE 
TERÉNNÍCH SLUŽEB

Příspěvkovým organizacím kraje chybí 6,7 milionu korun, ostatním provozovatelům dalších 9,5 milionů.

„Jednáme ještě o dalším navýšení," dodal hejtman.

Provoz domovů pro seniory, azylových domů a dalších pobytových služeb bude podle Bubeníčka zajištěn do konce roku. Omezení se ale zřejmě dotkne terénních sociálních služeb.

„U pobytových služeb asi těžko v listopadu nebo začátkem prosince lidem řeknete, že je vám líto, ale došly peníze a otevřeme až od prvního ledna," podotkl Bubeníček.

Sociálních služeb přitom podle hejtmana v kraji spíš přibývá, než že by kvůli nedostatku peněz zanikaly. Řada zařízení se ale potýká 
s problémy. Dotace u většiny z nich pokryjí jen nejnutnější výdaje. Peníze chybí například Diakonii Česko-bratrské církve evangelické 
v Krabčicích na Litoměřicku, která provozuje domov pro seniory a domov se zvláštním režimem, nebo v Domově sv. Máří Magdalény
v Jiřetíně pod Jedlovou.

„Provoz jsme schopni financovat do podzimu. Když budeme vědět, že další peníze přijdou, budeme rádi, budeme mít větší jistotu," sdělila už dříve Miroslava Krajčovičová z azylového domu pro matky s dětmi.

Dalšího navýšení platů by se lidé v sociálních službách měli dočkat od 1. listopadu. Vláda jim zvýšila tarify o pět procent.

„Tyto peníze by stát měl poslat zase v listopadu. Uvidíme, zřejmě o ně budeme muset opět žádat," řekla krajská mluvčí Lucie Dosedělová.

KRAJE PENÍZE ROZDĚLUJÍ OD LOŇSKA

Peníze chybí i v ostatních krajích. Celkem jim má stát na platy nyní poslat 270 milionů korun.

Kraje rozdělují podporu provozovatelům od minulého roku, předtím jim tyto peníze dávalo přímo ministerstvo. První letošní dofinancování sociálních služeb proběhlo na konci června. Ústecký kraj tehdy rozdělil 31 milionů korun.