Kamil Marek z krajského oddělení tisku a prevence Policie ČR přiblížil, že žena obdržela na svůj mobilní telefon SMS zprávu s internetovým odkazem na údajnou doručovatelskou společnost. „Myslela si, že se může jednat o vyrovnání daní. Ve zprávě byl odkaz na údajné stránky společnosti, když poškozená tento odkaz otevřela, byla přesměrována na vyplnění klíče ke svému mobilnímu bankovnictví, který vyplnila a odeslala. Tímto neznámý pachatel vylákal z poškozené přístup k účtům. Následně byla bez vědomí poškozené převedena finanční částka, aniž by s touto platbou souhlasila,“ popsal nedávný případ Kamil Marek.

A jak smishing rozpoznat a jak postupovat při jeho doručení? Policisté připomínají, že telefonní číslo odesílatele může připomínat nebo přímo napodobovat například banku, úřad či doručovací službu. U každé zprávy je proto nutné pečlivě posoudit její obsah. Podezřelé jsou zprávy například o výhře v soutěži, které jste se neúčastnili.

Ilustrační foto
Důvěřivý muž přišel o skoro milion a půl, pustil do počítače podvodníka

Odkazy uvedené v takových zprávách často vybízejí k vyplnění osobních údajů, potvrzení přístupových hesel nebo poskytnutí přístupu do vašeho telefonu. Banky, úřady ani poskytovatelé doručovacích služeb však po klientech osobní informace formou SMS nepožadují.

V případě, že z odkazu v SMS zprávě nepoznáte, na jaké stránky vás zavedou, neklikejte na něj. „Pokud v návaznosti na popisované jednání přijdete o peníze na účtu, řešte vše obratem s bankou, která může v některých případech peníze ještě zachránit. Pokud je vám způsobena škoda, oznamte to také Policii ČR,“ radí policisté.

Jak podle policie správně postupovat
Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, tak banka sama zareaguje a učiní další opatření.
V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku.
Pokud vás tímto způsobem již někdo kontaktoval, neváhejte se rovněž obrátit na tísňovou linku Policie České republiky na čísle 158 a celou záležitost oznamte.