Naposledy ji svědci a kamery viděli v pátek 1. února 2013. Až v pondělí 4. února pak dnes už bývalý manžel nahlásil, že ji postrádá. Mezitím Jana Paurová zmizela. Za velmi záhadných okolností. Jen den před tím, než měla vypovídat na policii, důvodem bylo manželovo týrání. Od té doby, už osm let, po ní policie pátrá. Případ převzali detektivové z týmu Tempus, který se zabývá nevyřešenými závažnými případy. Elitní detektivové pátrali ve Slavětíně v domě, kde matka čtyř dětí bydlela, i na bývalé skládce. Jana se hledá dál…

Poprvé se kriminalisté vrátili do Slavětína loni v srpnu. Prohledávali dům, kde žena bydlela. „Na místě policisté zajistili stopy a předměty, které budou předmětem zkoumání,“ uvedla tehdy policie na Twitteru poté, co technici pět dní důkladně „pročesávali“ dům i zahradu. Malý bagr, georadar, psi vycvičení na vyhledávání mrtvol. Kopalo se na zahradě, odčerpávala se jímka, slyšet bylo řezání, sbíječka, detailně zkoumali také vnitřek domu.

V říjnu pak přijel tým Tempus s techniky podruhé, tentokrát „úřadovali“ v bývalém kamenolomu za obcí, kam se dříve zavážel odpad, dnes už je místo zavezené zeminou. Znovu byly v akci bagry a další technika. Po čtyřech dnech kriminalisté odjeli. „S ohledem na probíhající vyšetřování nemůžeme sdělit žádné informace,“ zněla tehdy informace do policie.

Pátrání po Janě Paurové - říjen 2020

Byla Jana Paurová zavražděna? Utekla s někým na neznámé místo, třeba do zahraničí? Nebo spáchala někde v lese sebevraždu a nenašla se či se při útěku třeba nešťastně zranila a nedostalo se jí pomoci? Neví se. Policisté ale nepolevují a pokračující šetření týmu Tempus naznačuje nové indicie. Dosud ale žádné závěry vyšetřování nejsou. „V současnosti není nic nového, co by bylo možné zveřejnit,“ uvedl ve dnech, kdy před osmi lety Jana Paurová zmizela, mluvčí Policejního prezidia Policie ČR Ondřej Moravčík.

Deník se snažil kontaktovat také dnes už bývalého manžela zmizelé ženy Pavla Paura. S médii ale komunikuje jen výjimečně, neotevřel, nereagoval ani na zaslané dotazy. V minulosti ale řekl, že si přeje, aby se jeho žena našla, vadí mu, že ho část lidí obviňuje z jejího zmizení. „Manželce jsem nic neudělal,“ řekl už dříve Deníku Paur.

„Chci, aby ji našli a celé to skončilo. Aby všichni věděli, co se stalo, a skončila ta nejistota a pomluvy. Někteří lidé na mě koukají jako na vraha. Nemám vůbec tušení, kde nyní je. Říká se, že na Ukrajině. Někteří tvrdí, že to táhla s těmi ukrajinskými dělníky, říká se, že s nimi odjela. Já fakt nemám vůbec tušení, kde nyní je,“ uvedl loni pro server eXtra.cz.

Pátrání po Janě Paurové - srpen 2020

A co se tehdy před osmi lety stalo? Dnes už bývalý manžel Pavel nahlásil, že ženu postrádá, v pondělí 4. února ráno na policejní stanici v Lounech. Už v pátek 1. února ale dostala Jana Paurová obsílku, že se má dostavit k výpovědi na policii kvůli údajnému týrání a bití ze strany jejího manžela.

„Jana u mě v pátek byla několikrát. Říkala, že se bojí jít domů, že má strach. Měla nějaký dopis s červeným proužkem. Bála se jít domů, že zase bude kvůli tomu zle, že se budou hádat, že ji manžel třeba zbije,“ svěřila se v minulosti její kamarádka Pavla Češpivová.

Pátek je také posledním dnem, kdy Janu Paurovou zaznamenaly kamery v obci a svědci na veřejnosti. Manžel mezitím odvezl mladší děti na víkend k rodičům a s nejstarším synem se vrátil domů. V sobotu údajně byla Jana celý den doma. Večer 2. února šla prý spát, ráno už ji manžel v ložnici nenašel.

Pohřešovaná Jana Paurová ze Slavětína
ROZHOVOR: Kde je? Jana, matka čtyř dětí, nepřišla domů už pět let...


„Šli jsme v sobotu večer spát, spali jsme spolu v ložnici. V neděli ráno kolem sedmé jsem se probudil, už nebyla doma. Ptal jsem se syna, zda ji neviděl, říkal, že ne. Čekal jsem, jestli nenapíše nebo nezavolá, ale nic,“ popisoval zmizení Pavel Paur. Podle dřívějšího vyjádření policie ale není úplně jasné, kdy Paurová zmizela, vycházet lze jen z výpovědí Paura a syna.

S oznámením prý vyčkával, protože dříve už se několikrát stalo, že na krátký čas odešla. Paurovou ale nikdo neviděl odejít, na kamerách není, nikoho nekontaktovala. Rozjely se velké pátrací akce, ale bezvýsledně. Později proběhl také soud, který uznal Pavla Paura vinným z fyzického i psychického týrání, soud mu tehdy vyměřil dvouletý trest s podmíněným odkladem na tři roky.

Pátrání po Janě Paurové - červen 2014

V případu hraje velkou roli také alkohol. Opilá byla matka čtyř dětí velmi často, jsou svědci, kteří ji viděli vyklopit dítě z kočárku nebo mnohokrát spadnout, válet se po zemi. Manželství Paurových bylo hodně divoké. U soudu vyšlo najevo, že oba měli několik milostných poměrů. Jedna z verzí byla, že Jana utekla s jedním z milenců. Paur měl svou manželku podle obžaloby často bít, kopat, fackovat, psychicky ponižovat. Dnes už bývalý manžel to popírá, když se Jana napila, byla prý agresivní, tvrdí, že ji netýral. Modřiny podle něj měla od toho, jak ji chytal a bránil se jejím výpadům.

Bála se a utekla, nebo jí někdo ublížil? Část lidí si myslí, že se někde skrývá, utekla před nesnadným životem nebo šla za milencem. Další část lidí ze Slavětína, včetně její rodiny, si ale myslí, že se jí něco špatného stalo. Byla údajně velmi fixovaná na své děti. Podezřívají hlavně manžela, důkazy ale nejsou. Paur trvá na tom, že manželce neublížil.