Opakování ničivých povodní si nikdo nepřeje, a tak se brzy poté, co se tehdy kraj začal vzpamatovávat z následků, začalo s budováním protipovodňových opatření. Na drtivé většině míst rychle vyrostly a jejich funkčnost se ověřila při dalších povodních. Někde si přejí ještě vylepšení, a tak například v Děčíně budou v příštích letech na jednom břehu zábrany zvyšovat. Na několika místech se ale dosud kvůli různým problémům ani nezačalo a ochrana tam stále chybí.

Grafika. 20 let od povodníZdroj: DeníkTerezín byl v roce 2002 pod vodou celý. Zasaženo bylo až 540 domů i historické památky. Nyní už je chrání hráze a v případě potřeby také mobilní stěny. Rozsáhlá protipovodňová opatření dobudovali v roce 2013, stála více než 139 milionů. „Město je nyní chráněné, myslím, že dostačujícím způsobem,“ je spokojený s protipovodňovou ochranou starosta Terezína René Tomášek.

Stále nechráněné jsou ale některé místní části Terezína. „Bohužel, v Českých Kopistech dlouhodobě řešíme potíže, souhlasy některých majitelů pozemků a podobně. Zatím to tam proto nedopadlo. Věřím ale, že se to brzy podaří dořešit a v příštích letech by se mohla začít opatření konečně projektovat,“ pokračoval Tomášek s tím, že v budoucnu je v plánu vystavět ochranu také Nových Kopist, i tam stále chybí.

Povodně v Ústeckém kraji. Rok 2002
Benzín, skříně, pípa i misály. Rabovači během záplav brali, co se dalo

Protipovodňová stěna vyrostla také v Křešicích, Bohušovicích, Píšťanech a mnoha dalších obcích na Litoměřicku.

Systém valů, železobetonových zdí a mobilních stěn chrání také část Lovosic, hlavně jejich průmyslovou část, přístaviště a okolí, včetně některých obytných čtvrtí. Průmyslový areál byl v roce 2002 velmi poškozen. „Vše, co bylo plánované v okolí Lovochemie a v průmyslové části města, bylo postaveno,“ potvrzuje starosta Lovosic Milan Dian. Opatření má chránit před stoletou vodou.

Výstavba protipovodňových opatření v Lovosicích:

Velká část města ale chráněná není. „Dělala se tehdy studie na větší ochranu města, bylo by to ale příliš náročné a nákladné, v řádech miliard. Uvažovalo se o tom, ale nakonec se od toho ustoupilo. Musela by vyrůst vysoká zeď okolo Labe, což nebylo úplně přijatelné,“ dodal Dian.

Také ve Velkých Žernosekách zatím marně čekají na vyřešení místa, kudy se v roce 2002 valila voda. Podchod pod železniční tratí ochráněný není, nelze totiž zasáhnout do drážního tělesa.

V Ústí nad Labem vyrostl protipovodňový val, na který se mohou dát další vysoké mobilní zábrany, na Střekovském nábřeží. Dílo je dlouhé zhruba jeden kilometr a chrání před dvacetiletou vodou.

Stavba protipovodňové vany v Ústí:

Protipovodňová vana je u mostu Dr. E. Beneše. Ve městě je i řada dalších protipovodňových opatření. „V tuto chvíli neuvažujeme o dalším rozšiřování, opatření jsou hotová podle toho, jak je odborníci projektovali a ochrana by měla být dostačující,“ uvedl ústecký náměstek primátora Pavel Tošovský. „Samozřejmě, pokud přijde nějaká opravdu obří povodeň, nezabrání jí nic. Ale současná opatření nám i v takovém případě dají čas, umožní nám se připravit,“ dodal.

V Bitozevsi teče říčka Chomutovka. Za normálních okolností je to poklidný tok, před 20 lety se ale proměnila v dravou řeku. Voda šla horem přes lávku pro pěší, což se stalo osudné místnímu muži.
Oběti povodní. Voda strhla muže z lávky, další zemřel při odstřelu lodě na Labi

Povodně v uplynulých letech prověřily opatření v Děčíně, která vyrostla po velké vodě v roce 2002. Zatímco ta na pravém břehu zafungovala výborně, na levém se některá místa stala terčem kritiky. Proto chtějí v Děčíně v příštích letech protipovodňový systém ještě „vyladit“.

Na pravém břehu nyní chrání zábrany před padesátiletou vodou, na levém před dvacetiletou. „Připravujeme vylepšení systému. Na levém břehu bude provedeno navýšení ochrany, aby bylo na obou březích stejné, tedy na padesátiletou vodu. To by mělo být dostačující. Stát by se tak mělo v příštích letech, snad co nejdříve, už je vydáno i stavební povolení a s Povodním Labe, které je investorem, dohodu,“ uvedl primátor Děčína Jiří Anděl.

20 let od povodní v Ústeckém kraji
Co se dočtete v Deníku:

Pátek 12. srpna
Labe na 12 metrech, 2 mrtví, 79 zasažených obcí. Velká voda řádila před 20 lety
Velká voda přišla z Krušných hor: Povodeň překazila otevření hospůdky ve vagónu. Z potůčku byla divoká řeka
Na řeku Chomutovku, která se prohnala domy, v Údlicích vzpomínají i po 20 letech

Sobota 13. srpna
Voda do Dubí přišla z hor. Strach umocňoval zvuk kamení, které se valily potokem
Rozhovor s tehdejší jeznou na zdymadlech na Střekově 
Příběh pana Capoucha z Dolních Zálezel, který přišel o dům
Povodeň v Ústí nad Labem den po dni - na snímcích Františka Ročka

Neděle 14. srpna
Povodeň Píšťany zničila, ale také jim pomohla k zavedení plynu a kanalizace
Vypadalo to jako po válce, vzpomíná na povodně 2002 fotograf Karel Pech
Povodeň v Ústí nad Labem na srovnávacích snímcích z roku 2002, 2012 a 2022

Pondělí 15. srpna
Ženě praskla voda, zrovna když jí bylo nejvíc i u nás, vzpomíná táta „plaváčků“ 
Oběti povodní. Voda strhla muže z lávky, další zemřel při odstřelu lodě na Labi
Lodě na odstřel – velké nebezpečí pro mosty znamenaly utržené lodě

Úterý 16. srpna
Protipovodňová opatření – co se udělalo, co naopak ještě ne
Píšťany v roce 2002 zaplavila voda. O 11 let později už je chránil val
Místo, kudy tekla voda do Velkých Žernosek je po 20 letech stále nezabezpečené 
Benzín, skříně, pípa i misály. Rabovači během záplav brali, co se dalo
Rozhovor s fotografem Petrem Berounským, který vydal o povodních knihu

Středa 17. srpna
Lachtan Gaston se stal jedním ze symbolů povodní, svou cestu Labem ale nepřežil 
• Protipovodňové stavby jsou připraveny ochránit obce před velkou vodou
Příběh zatopené rodiny z Těchlovic – voda stoupala hlavně v noci
Reportáž: Jak se po povodni vrátil do Dolních Zálezel normální život
Povodňové značky pomáhají udržovat historickou paměť
Neochota, nedbalost, lajdáctví, vzpomíná na povodně v Terezíně vojenský historik

Čtvrtek 18. srpna
Nejtragičtější byly okamžiky při úklidu následků povodní, říká fotograf Deníku