Kousek od břehu v ústeckých Církvicích se klidně pohupují mola, zatím u nich kotví jen párek malých lodí. Zbývající má parta asi třiceti postarších členů Severočeského námořního jachtingu (SNJ) zazimované. Teď by se ve spolku jako každý rok těšili na sezonu, idylka se ale nekoná. Čelí totiž vyhlídce skokového zdražení pronájmu části břehu a řeky, kde svá plavidla kotví. Nový výměr pronájmů od Povodí Labe (PL) nezaměstnává jen SNJ, ale řadu dalších spolků v regionu včetně mládežnických oddílů.  

Několik z nich veřejně protestuje otevřeným dopisem, ostatní se státním podnikem jednají individuálně o nějaké slevě. I po ní však budou pronájmy pro neziskovky neúměrně vysoké.  

Ještě několik let zpátky platili vodáci za mola v Církvicích jen pár tisíc. Smlouvy staré tři roky tuto částku prakticky kopírovaly, ale podniku je umožnily zvedat o inflaci. Loni to vystoupalo na 20 tisíc. „Ale koncem léta přišli s tím, že je nová směrnice, a zvedli nám to pětkrát na částku přes sto tisíc korun za rok,“ vykládá Bohumír Korda ze SNJ. „Včera jsme měli výbor a všichni řekli, že nebudeme platit nic a hodíme jim to na hlavu,“ shrnuje Korda jen s lehkou nadsázkou.  

Na mostní konstrukci přes Labe u Libochovan je nový přivaděč pitné vody z Litoměřicka do Ústí.
Unikátní výměna. Nad hladinou Labe je nový přivaděč pitné vody do Ústí

Ve vedení Povodí Labe prý novými smlouvami nechtěli nikoho poškodit. „Ale narovnat smluvní vztah odpovídající aktuálním legislativním normám a zvyklostem s oporou cen obvyklých a věstníkových,“ vysvětluje Hana Bendová, mluvčí státního podniku. Tomu už několik spolků z Ústeckého kraje adresovalo otevřený dopis. Přišel i na stůl ministerstva zemědělství, pod který Povodí spadá. Na ministerstvu potvrdili, že dopis obdrželi a připravují odpověď. „Tu nejprve dostanou autoři dopisu,“ říká mluvčí Vojtěch Bílý.  

Jak ale Deník zjistil, ministerští úředníci už kvůli nájmům s Povodím Labe jednali. A státní podnik se v uplynulých dnech rozhodl pronajímat mola za polovic vybraným právnickým osobám. „Do této kategorie spadají sportovní kluby, dětské oddíly, obce a podobné subjekty,“ popisuje Bendová s tím, že spolky musí jejich nekomerční charakter doložit ve zvláštní žádosti.  

Výletní loď Marie na archivním snímku
Proslulá loď Marie dostane dotaci na letní provoz, vypluje v červnu

Týká se to i litoměřického spolku Slavoj. Zatímco dříve platili za mola na Labi kolem 40 tisíc ročně, nově měli vydat skoro čtvrt milionu. „To by bylo likvidační. Nicméně po dlouhých vyjednáváních jsme v pátek s Povodím domluvili 50procentní slevu,“ zmiňuje předseda Eduard Šíf. Tomu ale i 120 tisíc přijde moc na to, že mola slouží převážně dětem z veslařského oddílu, kteří jen hodí loď na vodu. „Budeme řešit, jestli se do toho nějak dostaneme,“ říká Šíf s tím, že uvažují o zmenšení mol nebo vyndání některých z vody.  

Situaci, ve které jsou vodní sportovci, se znepokojením sledují v České unii sportu (ČUS). „Výše pronájmů od Povodí už nejsou akceptovatelné,“ zlobí Jana Boháče, generálního sekretáře ČUS, který hodlá o problému informovat Národní sportovní agenturu a jednat o něm i s ministrem zemědělství. 

„Zaznamenali jsme i na jiných úrovních státní správy, že se český stát chová ke sportu a veřejně prospěšné činnosti naprosto bez zájmu. Je zchátralá sportovní infrastruktura, snižuje se státní podpora sportu, mizí dobrovolní trenéři a funkcionáři, mizí děti z klubů, a do toho státní podniky Povodí od loňska začínají sportovní kluby připravovat o zbytek peněz. Přitom k obcím a městům se Povodí chovají mnohdy vstřícněji. Naše unie opakovaně na tristní situaci v podmínkách pro sport v ČR veřejně upozorňuje, varuje před důsledky, vyzývá politické strany, ale naprosto bez reakce. Všichni politici řeší jen aktuální témata, a systémový rozvoj jednotlivých společenských oblastí, včetně sportu je na okraji zájmu. Ano, i cestou státních akciových společností Povodí (nevíme zda všech pěti, nebo jen některých) začíná být sport šikanován likvidačními cenami nájmů, a kluby vodních sportů tak dotují stát. Kdo o navýšení cen i pro sportovní subjekty rozhodl, nevíme. Některá pracoviště Povodí uvádí, že se jen řídí pokyny. Jejich zřizovatel, ministerstvo zemědělství, o problému pravděpodobně vůbec netuší, protože by to rozhodně nemělo podporovat. I toto ministerstvo má totiž usnesením vlády z roku 2016 ke státní koncepci SPORT 2025 uloženo vytvářet pro sport podmínky. To tedy ministerstvo zemědělství rozhodně nečiní.“
Jan Boháč, generální sekretář České unie sportu