Situace se ve Hřensku v úterý výrazně zhoršila. Během noci z pondělí se oheň dostal až na Meznou, kde zcela zničil tři domy, další tři poškodil. Extrémnímu nebezpečí odpovídá také nasazení hasičů, do boje s ohněm se jich v úterý pustilo na 400. Pomáhají hasiči z několika krajů, dorazila i speciální technika Záchranného útvaru. „Situace je opravdu vážná. Létají zde dva armádní a dva policejní vrtulníky, máme tu další letadla. Dnes jsem osobně hovořil se slovenským ministrem vnitra, který nám přislíbil pomoc, až jejich technika projde revizí po návratu ze slovinské mise,“ sdělil přímo v Hřensku ministr vnitra Vít Rakušan s tím, že je přislíbena pomoc i z Itálie, která má poslat letadla schopná brát vodu přímo z vodní plochy. Zároveň dorazil do Českého Švýcarska polský vrtulník Blackhawk.

Rakušan při své návštěvě Hřenska, kam přijel spolu s premiérem Petrem Fialou, slíbil, že stát pomůže těm, které řádění živlu zasáhlo.

Požár v Českém Švýcarsku.
ONLINE: Požár v Českém Švýcarsku je zlikvidován. Evakuovaní se mohli vrátit domů

Ještě odpoledne hovořil šéf Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček o tom, že se daří držet linii požáru. „Z větší části se podařilo uchránit obec Meznou, kde došlo ke zboření třech objektů a další dva byly ohořelé. Nyní není možné predikovat, kdy dojde k likvidaci požáru,“ řekl Vlček. V úterý večer se však situace opět zhoršila. Podle Vlčka bylo zasaženo už 1000 hektarů národního parku. Hasiči navíc nařídili evakuaci Vysoké Lípy u Jetřichovic, kde trvale žije přibližně stovka lidí. Další stovky lidé zde mají chalupy nebo zde jako turisté tráví prázdniny. Na Vysokou Lípu nechali přistavit evakuační autobusy, které lidi převáží do sportovní haly v Děčíně.

Už v noci na úterý museli hasiči evakuovat celé Hřensko, následně uzavřeli všechny přístupové cesty do jednoho z center Českého Švýcarska. Nakolik je ohrožený největší symbol tohoto národního parku, tedy Pravčická brána, nebylo zřejmé. Do její blízkosti se totiž kvůli kouři nebylo možné dostat.

Namáhavá je to práce především pro hasiče, někteří zasahují i více než 24 hodin v kuse. „Já mám na starosti čerpadla, která berou vodu z Kamenice a posílají ji tam, kde je jí nejvíce potřeba. Jednotku mám někde v lese,“ říkal unaveně jeden z hasičů, který přijel pomáhat do Českého Švýcarska.

Hřensko navštívil premiér Petr Fiala a ministr vnitra Vít Rakušan.
Lidem zasaženým ohněm pomůžeme, slíbil ministr vnitra Rakušan

Spolu se svou jednotkou dorazil z nedalekého Malého Března. Do hašení se ale zapojily jednotky z mnoha krajů. Na zasahujících autech bylo možné vidět domicily Uhlířských Janovic, Plzně nebo Kladna.

Zajistit pro tak velké množství hasičů jídlo a pití není nic snadného, státu a obcím s tím pomáhají i dobrovolníci, kteří vozí proviant. „Je vidět, že v lidech je pořád něco dobrého. Že přeci jen mají peníze, když je to potřeba,“ ocenil pomoc malobřezenský hasič. Lidé vozili nejen minerálky nebo limonády, ale také ovoce, zeleninu, salámy nebo něco sladkého. „Část z toho jsem sám nakoupil. Potom jsem se stavil ve sbírkovém místě, kde jsem naložil zbytek,“ popsal jeden z dárců Brian Grešík.

Podle jeho názoru je vidět, že i když jsou lidé rozhádaní, tak se vždycky objeví situace, která lidi nakonec spojí a snaží se pomoci.