Oběd se striktně řídí hradním protokolem.

Debatu například nesmí rušit prezentace jídla, hudební doprovod, všechny nealkoholické nápoje se kvůli omezení rušivých zvuků musí otevírat dopředu. Převažovat musí mluvené slovo.

Prezidenstké menuPřípitek: Ryzlink rýnský, kabinetní suché víno
Předkrm: Listový salátek s čerstvým kozím sýrem z Držovic
Polévka: Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudličkami
Hlavní chod: Přírodní hovězí s červeným vínem a tymiánem s dušenou zeleninou a kedlubnovým pyré
Dezert: Švestkové knedlíčky zdobené perníkem a zakysanou smetanou

Před příchodem prezidentského páru musí být rozlit také přípitek.

Ve sklenicích byla dopředu nechlazená perlivá voda, kterou prezidentský pár preferuje. Ostatní hosté si vodu nalévají sami.

Protokol také stanovuje počet členů obsluhy: na dva hosty připadne jeden člen obsluhy. Servírování jídla probíhá v jedné vlně.

Oběd koordinuje hradní kancléř, kterému je po celou dobu k dispozici hlavní číšník.

Největší důraz je kladen na skladbu menu a výběr kvalitních vín. Menu pro slavnostní oběd sestavoval šéfkuchař restaurace Nikola Farcalas, který má bohaté zkušenosti z předních restaurací v Řecku, Rakousku a Německu.

Dostihový klub vaří pouze z čerstvých surovin místních farmářů. K jídlu se servírovalo polosladké víno z vinařské oblasti Bělušice u Mostu, muškát moravský.