„Momentálně chováme dva páry, jeden je v pavilonu slonů a druhý, který tvoří samec ze Zoo Hodonín a samice pocházející ze Zoo Plackendael v Belgii, jsme vloni umístili do nové voliérky u pavilonu opic. Již v loňském roce se pokusil o odchov mláďat, ale skutečný úspěch přišel až letos,“ sděluje s potěšením chovatel Lukáš Ševcovic.

Samice snesla od 10. do 14. června celkem čtyři vejce, na kterých se při zahřívání se samcem střídala, stejně tak se rodiče střídali i při krmení vylíhlých mláďat.

JSOU VENKU PO CELÝ DEN

„Koncem června se v budce ozývala dvě mláďata, zbylá dvě vejce nebyla oplozená. Mláďata poprvé vylétla o měsíc později a vypadala jako miniatury svých rodičů – byla plně opeřená s černými konci na křídlech a na ocase. Zpočátku se do budky vracela, ale nyní je možné je pozorovat venku po celý den. Jedná se o vůbec první odchov v naší zoologické zahradě a vzhledem ke kritickému stavu ptáků ve volné přírodě jsme na něj náležitě pyšni,“ dodává Lukáš Ševcovic.

Majny konzumují hmyz jako jsou cvrčci, malí švábi nebo mouční červi. Kromě toho dostávají nakrájené ovoce – banány, hrušky, hroznové víno, třešně, jablka, trochu nakrouhané zeleniny, speciální granule pro plodožravé ptáky a sušené moruše.

"Pár si začal připravovat budku na hnízdění po přesunu ze zimoviště, kde tráví chladné měsíce. Hobliny, které jsem jim připravil, ptáci vyházeli, ale využili různé drobné větvičky a peří, ať již svoje či jiných ptáků,“ doplňuje Ševcovic.

Ústecká zoo poprvé odchovala vzácné majny.

Majna Rothschildova patří mezi nejvzácnější ptáky světa. Tento druh žije pouze na ostrově Bali. Je známý a popsaný teprve od roku 1910. Početní stavy v přírodě se odhadují na několik desítek jedinců. Patří mezi špačkovité ptáky. Vyznačuje se sněhobílým peřím s černými konci křídel a ocasu a modrým okružím kolem očí, na hlavě má chocholku z peří, kterou může vztyčovat. Měří cca 25 cm. Obývá otevřené tropické lesy s travinným porostem, savany s vysokou trávou a solitérními stromy či keři, popř. kraje lesů a vlhké zatopené oblasti. Potravu si hledá na stromech i na zemi, živí se rostlinnou i živočišnou potravou. Mimo období rozmnožování žijí v početných skupinách, ale během hnízdění jsou přísně monogamní, pár si urputně hájí svoje teritorium. Hnízdo si staví v dutině stromů 4 - 10 metrů nad zemí, vystýlají si je suchými větvičkami a kladou do něj 1-4 vejce bleděmodré barvy. Inkubace trvá 10 - 14 dní, mláďata krmí oba rodiče.