Je nominovaná v anketě Osobnost roku Ústeckého kraje 2012 za zásluhy v oblasti osvěty zdravé výživy na Ústecku. Vystudovala Kushi institut v Amsterdamu u světové uznávané celebrity v oblasti zdravého životního stylu Adelberta Nelissena. Pořádá kurzy vaření, slavnostní večeře, jezdí vařit po celé České republice obyčejným smrtelníkům i celebritám. Je na roztrhání. Šéfkuchařka teplické restaurace Zahrada Lucie Tomášková.

Natáčení Dva v jednom městě

V těchto dnech natáčí Lucie Tomášková pořad Dva v jednom městě pro ústeckou internetovou televizi. „Větší legraci jsem nezažila. Natáčení bylo skvělé. Společně s moderátory Markem Leštinou a Kamilem Bílským jsme se opravdu nasmáli," říká Lucie Tomášková a dodává, že celá reportáž je postavena jako procházka restaurací Zahrada.

„Diváci se dozvědí, z jakých surovin vaříme, co si u nás můžou dát a že makrobiotika a zdravá strava nejsou cizí slova. Když už si i Marek s Kamilem pochutnali," směje se Lucie Tomášková.

Už jen nominace je pro mne výhra

Lucie Tomášková byla s koncem minulého roku také nominována v anketě Osobnost roku Ústeckého kraje 2012. „Byla jsem velmi překvapená, že mě čtenáři daného periodika nominovali. Jsem moc ráda, že jsou lidé, kteří chtějí žít zdravě, záleží jim na tom, co dělají a jedí, a dokážou ocenit i ty, kteří jim to umožňují. Už tohle je pro mne velké vítězství," usmívá se Lucie Tomášková.

Začátek nového roku pro ni připravil řadu výzev.

„V nejbližší době začínám natáčet první ze 4 DVD mých receptů s reportážemi od našich dodavatelů zeleniny a surovin, které používáme v makrobio kuchyni, výrobců tofu, tempehu, ekologických mycích prostředků a dalších zajímavých lidí, které jsem za dobu fungování Zahrady potkala."

Nové suroviny do jídelen

Na podzim by měla mentorovat projekt, který má za cíl zavést nové suroviny do provozů jídelen i restaurací.

„Budeme školit kuchaře, aby mohli připravovat nová zajímavá jídla zaměřená na odlehčení jídelníčku, bezlepkovou dietu, bezmasou kuchyni," vysvětlila teplická šéfkuchařka.

Čeká ji pracovní léto v Anglii

Na jaře v Olomouci chystá kompletní recepty občerstvení pro bio obchůdek s kavárnou Organica. V létě bude učit vařit na mezinárodním setkání One Word v Anglii, kam ji pozvali jako učitele makrobiotické moderní kuchyně. Pak má také na programu kurzy vaření a přednášky v Teplicích. „Také jednám s konkrétními lázeňskými zařízeními a wellness centry o kurzech vaření a přednáškách, připravuji kurzy vaření pro veřejnost. Pravidelně například maminky učím vařit zdravá jídla pro jejich ratolesti. Připravujeme zdravé svačiny, rychlé obědy a večeře," popisuje Tomášková.

Muži, kterým záleží na tom, co jedí

Dělá jí radost, že na Ústecku je čím dál více lidí, kteří se začali zajímat o zdravý životní styl a sami o sebe. „Do Zahrady chodily nejvíce ženy. Přeci jen, ženy mají starání se v povaze. V poslední době ale přichází i čím dál více mužů, kterým záleží na tom, co jedí a kde. Jsem moc ráda, že tomu tak je," končí své vyprávění Lucie Tomášková a běží připravovat rýžový pudink, po kterém se v restauraci jen zaprášilo.

Zpracovala Zlata Jílková