Na pustnoucích hospodářských staveních, v kostelech s andělíčky s uraženým nosem a na zámcích s opadanou omítkou přes dva roky pracovali studenti ústecké univerzity. Připravovali expozici nazvanou Terra sacra incognita (Země svatá neznámá).

PROVEDLI I VIDEODOKUMENTACI

Ohrožené památky v Konojedech a Zahořanech zkoumali pod pedagogickým dohledem studenti katedry historie Filozofické fakulty.

„Všechny historické objekty, které našli, inventarizovali, popsali, nafotili a vyhodnotili. U ohrožených památek a objektů, jejichž historický a památkový potenciál dosud nebyl znám, provedli podrobnou terénní foto i videodokumentaci jejich stávajícího stavu,“ popsal pedagog Kamil Podroužek, který je vedoucím univerzitního Centra dokumentace a digitalizace kulturního dědictví.

Ilustrační foto
Do Ústí přijeli Turci, Rumuni i Bulhar. Cizinci budou studovat na univerzitě

Dodal, že umělecké prvky a detaily s vysokou výpovědní hodnotou studenti fotogrammetricky zdokumentovali nebo naskenovali optickým či laserovým skenerem.

Obě dvě obce na jižním úpatí Českého středohoří si jsou lecčím podobné. Je v nich kostel, zámek a množství dochovaných venkovských staveb i drobných sakrálních památek z období baroka. Společný mají i osud vysídlovaného a dosídlovaného prostoru a podobné jsou si i umístěním mimo hlavní dopravní tepny. Prostor, který si studenti vybrali, pro ně nebyl nový.

„Dokumentaci kostela Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech se věnovali už v předcházejících letech se Společností pro obnovu památek Úštěcka,“ připomněla děkanka Filozofické fakulty Michaela Hrubá.

Dodala, že tento kostel spolu se zámkem tvoří unikátní areál, jenž patří k tomu nejkvalitnějšímu, co se v kraji z období baroka zachovalo.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Konojedech

Účelem zdokumentování památek bylo připravit možnost jejich budoucí revitalizace. „To je i cílem výstavy, která prezentuje výsledky výzkumu a představuje jednotlivé památky a jejich historii. Bez stavební obnovy těchto památek však veškeré snahy zůstávají vždy jen na půli cesty,“ poznamenal Podroužek.

VÝSTAVU PŘIVÍTÁ ZÁMEK KRÁSNÉ BŘEZNO

Už v lednu bylo možné výstavu zhlédnout ve vstupní hale fakulty. Nyní expozice poputuje na krásnobřezenský zámek v Ústí nad Labem, kde ji otevřou 26. března.

V noci z 25. na 26. května ji během Noci kostelů uvidí návštěvníci zahořanského kostela Nejsvětější trojice. Poté bude měsíc v lovosické městské knihovně, do půlky letních prázdnin zpestří úštěcký hrad. Srpen a září stráví výstavní panely v konojedském Kostele Nanebevzetí Panny Marie a konečně v říjnu zavítá expozice i do litoměřického Hradu.

Už teď se ale můžete podívat na elektronický katalog výstavy na webových stránkách ff.ujep.cz/terra-sacra-incognita. Obdobný projekt zaměřil v nedávné minulosti pozornost na Milešov.

Ilustrační foto.
Další miliony přitečou do ústecké univerzity. Uspěla hned se dvěma projekty