Zůstat ve třídě po škole je obvykle za trest. Marianna Kostevych zůstávala dobrovolně a ráda. Chtěla umět dělat nejlepší kávu. Píle se jí vyplatila. Na juniorském šampionátu Mistr kávy ČR, což je  prestižní mistrovství České barmanské asociace, skončila jako nováček na 3. místě. „Je to velký úspěch dostat se hned první rok na bednu," říká její učitel Miloš Bednář ze Soukromé hotelové školy Bukaschool v Mostě.

„Začala jsem sama trénovat ještě předtím, než jsem se dozvěděla, že existují takovéto soutěže," svěřuje se Marianna, studující hotelnictví s turismem. Zvládla baristický kurz, káva ji začala bavit a domluvila se s učitelem na dalším tréninku. Už teď sní o vlastní kavárně, dokonce o síti kaváren, které by měla nejen v Česku.

Tvrdí, že příprava kávy je složitější než míchání drinků. Rozhodují maličkosti. I při soutěži začíná vše u kávovaru, který musí šlapat jako švýcarské hodinky, porota pak hodnotí přípravu espresa, cappuccina a přípravu volného nápoje, kdy se experimentuje.

Tréninky na soutěže v Praze, Ostravě, Kroměříži, Jeseníku a Žatci byly intenzivní. Marianna s učitelem vypili kvanta kávy. Po této zkušenosti zjistila, že v řadě kaváren v regionu neprodávají kvalitní kávu. Za nejlepší považuje tu, kterou připravuje v kavárně v Klášterci nad Ohří absolventka mostecké školy. „Baristika je in," říká Marianna. Více lidí se zajímá o zdravou kávu od profesionálů, úspěšné kavárny se modernizují a rozšiřují.

Fotografie tzv. volných nápojů, kde bylo použito espresso.

Fotografie tzv. volných nápojů, kde bylo použito espresso.

Fotografie tzv. volných nápojů, kde bylo použito espresso, a to ze soutěže Lázeňský pohár Jeseník a Žatecký pivo cup 2016.