„Já dostal za závod ve Vietnamu balení čisté vody, která ve Vietnamu snad ani není, a další reklamní předměty včetně oblečení, tak jsme jim je s přítelkyní chtěli dát. Paní se nejdříve bála, že jí chceme jako nějaká sociálka děti vzít, tak jsme jí naší lámanou angličtinou řekli, že vezeme dárky. Pak se tam klučina proháněl v triku Ironmana a všichni měli radost."

Litvínovský triatlonista Jakub Langhammer je borec na trati i mimo ní. Musí být. Jinak by svůj náročný sport ani provozovat nemohl. Měl kvalifikaci startovat před necelými dvěma lety v Austrálii a nakonec si s přítelkyní Terezou řekli, že když budeme už v Austrálii, tak se nám finančně více vyplatí tady nějaký čas zůstat. A talentovaný Litvínovan začal žít svůj „drsný" sen. Živil se s přítelkyní jako uklízeč na dvou různých místech a z legrace si se svou partnerkou udělali tabulku – Kuba vyčistil 1 900 toalet, Terez 1 100.

„Není to potupa, pro lidi v Austrálii je to prostě služba. Není to jako v Čechách," vysvětlil Jakub. A poctivě střádal dolary i na starty a tréninky náročných závodů.

Zpět ke sportu! Do té doby Jakub startoval do triatlonu jako amatér, takže musel pracovat, trénovat a ještě shánět slušné bydlení. Po patáliích se povedlo a ještě potkal nové kamarády. Dnes je první rok mezi profíky. Ve vietnamském Danangu absolvoval první závod a skončil na skvělém osmém místě. Tím na sebe upozornil, ale peníze na závody, přesuny po zeměkouli a tréninky musí shánět dál. Hodil by se mu velký sponzor.
„Vietnamský závod byl opravdu specifický. Ten smog tam. Večer jsme si utřeli obličeje do ručníku a měli je tam obtisknuté. Jel jsem závod a na konci neviděl přes tu špínu na brzdách jméno výrobce, jak byly zanešené. Navíc ta teplota. Zavřete se do sauny a poznáte ten pocit," přidal Jakub k zemi, kde většina lidí sází na přepravu na motorkách či skútrech. „Tam žádná pravidla jízdy neexistují. Jestli zastavíte, tak je konec. Terka (přítelkyně) zastavila a byl konec. Ten kruhák možná stojí ještě dnes," smál se mladý sportovec.

Jakub Langhammer přednášel totiž o svém životě z posledních let v litvínovské Citadele. Vyprávění doprovodil i fotkami a vtipnými vsuvkami. Rodiče, kterým neřekl, kdy přijede do Čech, překvapil přímo v práci a ještě si to natočil na video. Přihlížející z té radosti slzeli. Abyste pochopili - Za triatlonem, který má v krvi po tátovi Tomášovi, cestuje po světě. Dorazí na závod a v místě i trénuje a pracuje, aby si na startvydělal. Startoval v Austrálii, ve Vietnamu a chystá se na náročný podnik na Filipínách a Číně. Jen v září odjede tři závody. Má jen jediný volný víkend. To je lidově „masakr".

„No to asi bude, věřím, že bych to mohl zvládnout," usměje se Jakub nad tou porcí dřiny. Jeho sen? Babička si přeje vnouče, ale musí ještě chvíli počkat. „Mám vizi, že do dvou let, bych se chtěl triatlonem živit. Potřebuji výsledek, který na mě upozorní. Sezona v triatlonu mě vyjde na půl až tři čtvrtě milionu," říká Jakub.