„Vzhledem k tomu, že jsme pozorovali nejen říji, ale i páření, jsme přesně věděli, kdy by samice mohla porodit. Zhruba tři týdny týdny před termínem byl samec pro jistotu oddělen a samici jsme nabídli velké množství hnízdního materiálu jako jsou větve či sláma, i možností bezpečného zázemí jako je stromová dutina, proutěný košík nebo dřevěné boudy,“ popsala chovatelka Zdena Nyáriová.

K porodu došlo v pondělí 4. června na zemi v hnízdě ve slámě, kde chovatelé zahlédli dvě mláďata.

"Přesto, že jsme pavilon ihned uzavřeli, samice je obě přestěhovala do jedné z dřevěných budek umístěných ve výšce u stropu. Nechávali jsme ji v klidu, občas jsme zaslechli nějaké zvuky, ale až tento týden jsme pozorovali dvě vykukující hlavičky. Pravděpodobně slézali všichni na zem vždy večer, ale nyní je již mohou pozorovat návštěvníci i během dne. Samice je hodně ostražitá a hlídá si je, ani ne tak před návštěvníky, ale před námi,“ usmála se chovatelka.

Mláďata nosálů patří mezi nejroztomilejší mláďata, vzhledem k denní aktivitě tohoto druhu si jistě návštěvníci vychutnají jejich dovádění a hry. Se vztyčeným ocáskem pobíhají buď po zemi a protáhlým čenichem hledají potravu, nebo šplhají obratně ve větvích stromů.

V přírodě obývají zejména Střední Ameriku, ale i severozápad Jižní Ameriky a jih USA a Mexiko. Populace má klesající tendenci, což je zapříčiněno lovem a ztrátou přirozeného prostředí. V České republice je ještě chová Zoo Jihlava a Zoo Praha.

Mláďat se zatím dočkala jen ústecká zoo, která s jejich chovem začala v roce 2016.