Plný pytel různých anket, které se vyrojily před historicky první přímou volbou prezidenta České republiky teď střídá anketa skutečně osvěžující a milá. Vyhlásila ji Zoologická zahrada Ústí nad Labem a všichni, kdo se jí zúčastní, mají šanci získat zajímavé ceny.

Od pondělí 7. ledna, na webových stránkách ústecké zoologické zahrady probíhá již sedmý ročník ankety Zvíře roku. Podle mluvčí zoo Věry Vrabcové jde o volbu nejpopulárnějšího jedince, který se v roce 2012 stal něčím výjimečným či neobvyklým.

Ve znamení magické sedmičky

„Letošní ročník je ve znamení magického čísla sedm sedmý ročník, začátek 7. ledna, sedm nominací, doba trvání sedm týdnů, každý týden sedm dílčích výherců, závěrečné losování o sedm vedlejších a sedm hlavních hodnotných cen," přiblížila Věra Vrabcová, v čem tentokrát spočívá výjimečnost populární ankety.

Ta potrvá do 24. února a každý týden lze dát svému oblíbenci jeden hlas. Kdo využije tuto možnost po všech sedm týdnů, zvyšuje svou naději na hlavní výhru, která bude sedmi vylosovaným šťastlivcům předána na Velikonoční pondělí 1. dubna, kdy v zoo proběhne velká akce u příležitosti slavnostního zahájení nové letní sezony 2013. Mezi originální výhry patří Den splněných přání a jiné zážitkové programy v ústecké zoo, dále třeba velkoformátová fotografie vítězného zvířete od fotografa divočiny Petra Slavíka nebo vstup do lezeckého centra YMCA. Jestliže vás zajímá, co dalšího můžete vyhrát, stačí kliknout na www.zoousti.cz…

Komu můžete dát svůj hlas?

Kdo z obyvatel zoologické zahrady letos o vaši přízeň usiluje? Mezi sedm nominovaných druhů zvířat byla vybrána samice slona indického Delhi, protože uplynulo 25 let od jejího příchodu do zoo a v roce 2012 se pod názvem Sloní týden konaly velké oslavy s řadou originálních aktivit. Dalším nominovaným zvířetem je mládě zebry Hartmannové Dorotka. V jejím případě jde o narození po čtyřleté přestávce, první v novém chovatelském zařízení. Připomeňme ještě, že v Ústí tento druh chovají už od roku 1975.

Třetím zvířetem v anketě je samice gibona bělolícího Fea, která do zoo přišla před 25 lety a vyklubala se z ní pečlivá matka, která po prvních neúspěších odchovala šest mláďat. Dvojice gepardů Hobit a Suna jsou dalšími, komu můžete dát svůj hlas. Oba oslavili v roce 2012 kulatiny 5 let a loni bylo vybudováno nové chovatelské zařízení, díky kterému byla Suna do ústecké zoo přidělena.

V nominaci nechybí ani nejstarší žirafa Rothschildova Jenny, která na přestupný rok 29. února oslavila své kulaté narozeniny 20 let, a další jubilantka, desetiletá samice levharta mandžuského Kiara. Ta je zakladatelkou ústeckého chovu se třemi úspěšnými porody a pěti odchovanými mláďaty. Nominaci uzavírají trnuchy skvrnité Placička a Pánvička. Zastupují, díky rekonstrukci a modernizaci akvarijních nádrží na počátku roku 2012, nový druh chovaný v Zoo Ústí nad Labem.