Věznice v Drahonicích na Podbořansku se má znovu otevřít příští měsíc. Podle nynějších předpokladů vězeňské služby by to mohlo být v polovině června, přesnější termín ale zatím nesdělila. „Počítáme, že by termín otevření mohl být zhruba v polovině června. Ještě jej upřesníme,“ uvedla Petra Kučerová, tisková mluvčí Vězeňské služby ČR.

Budovy věznice procházejí na první pohled patrnými stavebními úpravami. Opravily se ploty, fasády budov dostaly novou barvu. Změnil se také systém vytápění, místo uhlím bude areál vytápěn kotlem na plyn. Ten bude skladován v zásobníku.

Bývalá věznice v Drahonicích.
V Drahonicích bude zřízena věznice pro odsouzené ženy

Kapacita věznice je zhruba dvě stě odsouzených, nově tam budou umístěny ženy. Zařízení bude pobočkou věznice v Novém Sedle u Žatce, tamní odsouzení se na úpravách areálu v Drahonicích rovněž podíleli.

Detenční zařízení pro cizince

Zařízení u Podbořan sloužilo desítky let do roku 2013 jako věznice pro muže, do konce loňska tam zhruba rok fungovalo detenční zařízení pro umísťování cizinců, kteří se na území ČR pohybovali nelegálně. Místo Drahonic bylo toto zařízení otevřeno v nedaleké Balkové na severu Plzeňska.

„Je dobře, že areál v Drahonicích nezůstal prázdný, že se využije. Dřív odsouzení z Drahonic dojížděli na různé brigády do okolí, pomáhali třeba uklízet sníh nebo sekat trávu. Starali se o drobnou údržbu v obcích. Mají tu teď být ženy, tak uvidíme. Z naší strany se určitě žádné spolupráci bránit nebudeme,“ sdělil Jiří Chaloupecký, starosta Lubence, pod který nedaleké Drahonice spadají.

Ilustrační foto:
Věznice v Drahonicích bude zrušena!