VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Víte, jak se správně podává víno?

Když někomu nabídneme skleničku vína, neznamená to pouze jeho prosté „odšpuntování" a nalití do čehokoliv. Jde o mnohem složitější rituál. Abyste si víno patřičně vychutnali, je třeba dodržet několik zásad.

25.10.2013
SDÍLEJ:

Tvar sklenice umocňuje charakter vína. Ilustrační foto.Foto: konektor

Základem úspěchu je bezesporu správně vychlazené víno. Každé víno však vyžaduje teplotu jinou. Teprve pak může dokonale vyniknout jeho vůně a chuť. Nejjednodušším způsobem jak zjistit správnou míru vychlazení je podívat se přímo na etiketu vína, kde je tento údaj ve většině případů uveden.

Pravidlem je, že bílé víno nesmí být zchlazené přes doporučenou míru, jinak se z něj přestane uvolňovat vůně a ztrácí svoji chuť víno začne chutnat pouze jako chladný nápoj. Pokud je bílé víno naopak moc teplé, vyniká v něm chuť alkoholu, je silné a někdy dokonce až pálí. U červeného vína platí podobná zásada.

Otevření a nalévání vína je skoro věda

Z láhve sejmeme nejprve krycí obal hrdla. Doprostřed korkové zátky umístíme vývrtku, zašroubujeme ji tak, aby nebyla provrtána skrz, a pomalu zátku vytáhneme. Po otevření vína přičichneme ke korku, zdali má víno zdravou vůni, hrdlo ubrouskem očistíme a trochu nalijeme do své skleničky. Víno jako první ochutnáme, abychom zjistili, zda není zkažené.

Teplota jednotlivých druhů vín:bílé víno podáváme při teplotě 10 - 12 °C
mladé bílé víno při teplotě
7 - 10 °C
růžové víno při teplotě
10 - 12 °C
lehčí červená vína při teplotě
11 - 15 °C
těžší červená vína při teplotě
15 - 18 °C
šumivá vína při teplotě
5 - 7 °C
perlivá vína při teplotě
8 - 10 °C

Otevřenou láhev obalíme plátěným ubrouskem, který zachytí případné kapky, a víno rozléváme ostatním u stolu vždy z pravé strany a pravou rukou. Při nalévání můžeme ukápnutí vína zamezit také tak, že v závěru hrdlo lahve nadzvedneme a pootočíme.

Pořadí nalévání závisí na významu osob a jejich stáří. Vždy pak upřednostňujeme ženy. Nakonec doplníme i sklenici svoji. Víno naléváme do dvou třetin, maximálně 1cm od nejširší části sklenice. Při plnění sklenice by nemělo dojít k dotyku skleničky a hrdla lahve.

Bílá, růžová a šumivá vína podáváme v chlazených nádobách s ledem a vodou. Pokud je třeba, můžeme takto zchladit i víno červené. Oblíbené je v poslední době podávání vína z tzv. karaf, nádoby, do které víno podél jejích stěn přelijeme, zatímco ji držíme šikmo nakloněnou. Dekantaci, jak se proces přelévání nazývá, děláme především k oddělením usazenin, které se nacházejí na dně zejména starších, nefiltrovaných červených vín. Používá se také pro zjemnění jakéhokoli vína, které se provzdušní a následně otevře a zharmonizuje.

Mladé víno se doporučuje dekantovat půl hodiny až dvě před jeho podáváním a robusní vína dokonce čtyři až dvanáct hodin.

Typ sklenice

Tvar sklenice umocňuje charakter vína. Pro víno jsou ideální sklenice tenkostěnné, hladké a také bezbarvé, aby nezkreslovaly jeho barvu. Nožička by měla být dlouhá alespoň 5 cm, aby se sklenice pohodlně držela. Sklenice by se měla také na okraji mírně zužovat, aby zachytila vzácné aroma. Sklenice musí být také vždy čisté a suché.

Poslední dobou můžeme sledovat trend používání sklenic s dlouhými stopkami, tvarem kulovitého tulipánu a větším objemem, u bílých vín nad 300 ml a u červených nad 450 ml.

Skladování vína

Pro skladování vína jsou ideální domácí vinotéky, které mu zajistí konstantní teplotu, vlhkost, přítmí a správnou polohu. Lednice toto nabídnout nemohou, stejně jako běžné sklepy, které v dnešní době navíc mnoho domácností k dispozici ani nemá.

Na své hosty uděláte stoprocentně dojem originálními vinotékami, které představují ideální interiérový doplněk do všech kuchyní, bytů, domů nebo chat.

Volně stojící modely bývají převážně v elegantním černém provedení s průsvitnými dvířky, vnitřním osvětlením a LED displejem s ovládáním. Vybrat si můžete od vinotéky, která pojme 12 lahví, až k vinotéce, do které se vejde 32 lahví.

Podáváme sektPo sejmutí krycí folie hrdla musíme odstranit ještě agrafu (košíček). Tu uchopíme za kolečko a sedmkrát otočíme. Po celou dobu jistíme korek druhou rukou a stlačujeme jej směrem dolů, abychom zabránili případnému nečekanému vystřelení.

Po sejmutí košíčku uchopíme korek a pomalu otáčíme lahví, ne korkem. Láhev přitom držíme v úhlu 45 stupňů, odvrácenou od přítomných hostů, abychom předešli nehodě.

Šumivé víno naléváme do sklenice pod úhlem 45 stupňů po jejím skle, aby nevypěnilo. Podáváme je standardně v tzv. píšťalách, které díky svému podlouhlému tvaru umožňují, aby správně perlilo.

Autor: Ludmila Veselá

25.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Doprava a logistika - Doprava a logistika Manipulační dělník 16 000 Kč

Pomocní manipulační pracovníci v dopravě Manipulant. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 19200 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Manipulace se zásilkami, práce na PC, práce se skenerem, V případě zájmu zaslat životopis na ppajer@ppl.cz. Pracoviště: Ppl cz s.r.o.001, Kateřinská, č.p. 95, 417 42 Krupka 1. Informace: Pavel Pajer, .

Výroba - Výroba Vedoucí provozu v ostatních zařízeních 18 860 Kč

Vedoucí provozu v ostatních zařízeních Provozní pracovník stravování a výživy. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18860 kč, mzda max. 25950 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Plat je stanoven v souladu s NV č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů., Vzdělání gastronomického zaměřiní, schopnost samostatné práce, spolehlivost a komunikativnost, morální i občanská bezúhonnost, osobnostní způsobilost a dobrý zdravotní stav. , Doba určitá po zapracování a osvědčení prodloužena na dobu neurčitou., Zvláštní příplatek, 5 dní indispozičního volna, vlastní stravovací zařízení s příspěvkem na stravu, příspěvek na rekreaci, V případě zájmu se hlásit osobně Po - Pá 6,30 - 15 hod, telefonicky Po - Pá 6,30 - 15 hod nebo e-mailem. Pracoviště: Vězeňská služba čr - vazební věznice teplice, Daliborova stezka, č.p. 2233, 415 01 Teplice 1. Informace: Kateřina Hadravová, +420 417 593 394.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 17 700 Kč

Obsluha strojů a zařízení na výrobu skla Dělník/ce ve sklářské výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 17700 kč, mzda max. 21640 kč. Volných pracovních míst: 100. Poznámka: Nabízíme: 13. a 14. plat, variabilní složku mzdy, podnikové stravování, 5 dní dovolené navíc, flexi program, Hlásit se telefonicky Po - Pá 8 - 16 hodin. Pracoviště: Agc automotive czech a.s., Osada, č.p. 33, 418 01 Bílina 1. Informace: Vladimíra Wenigrova, +420 417 815 760.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč

Zedníci, kamnáři, dlaždiči a montéři suchých staveb Zedník, stavební dělník. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Teplice a okolí, Praha., zedník s platným ŘP sk. B., Hlásit se telefonicky. Pracoviště: Rohn stavební firma s.r.o., Zemská, č.p. 429, 415 01 Teplice 1. Informace: Pavel Rohn, +420 605 210 716.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Slepice z klecí můžete vykoupit a na zbytek života jim ukázat slunce a trávu

Velká Malá Paříž

Velká Malá Paříž již tuto neděli

Neprší, nerostou. Houbaře trápí velké sucho

Ústecký kraj - Jako na smilování čekají houbaři v Ústeckém kraji na vydatné přeháňky. Kvůli suchu totiž na mnoha známých místech houby vůbec nerostou.

Zoo, kino, koncerty. Kousek za hranicemi se vám v létě o zábavu postarají

Sasko - Saská města lákají i české turisty. Ti mohou vyrazit na sraz amerických aut, na prohlídku zoo nebo Muzea Karla Maye. 

Při prodeji cigaret porušuje zákon každý druhý, zjistila Česká obchodní inspekce

Severní Čechy - Česká obchodní inspekce (ČOI) zrekapitulovala výsledky svých loňských kontrol prodejců tabákových výrobků. Došla k nelichotivému číslu: Téměř 45 procent z nich nějakým způsobem porušilo zákon.

FOTO: Ohníč se pyšní opravenou kapličkou v Dolánkách

Ohníč - Obec Ohníč se pyšní nově opravenou kapličku v Dolánkách. Ty spadají pod Ohníč.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT