Od minulého týdne přibyl jediný zákaz koupání, hygienici ho kvůli přemnoženým sinicím vyhlásili pro přehradu Mšeno v Jablonci nad Nisou. Zároveň ho ale odvolali u nádrže Sedlice na Pelhřimovsku. Celkem je nyní zákazů víc než 15.

Zákaz dál platí v rybnících Kachlička, Ředkovec, Černý a Sykovec na Vysočině, v rybníce u Autocampu Sedmihorky v Českém ráji a na přírodních koupalištích Kozí horka a Rakovec na Brněnské přehradě. Lidé se nesmějí koupat ani v rybnících Rosnička a Dlouhý na Svitavsku, v jezerech Poděbrady a Ostrá na Nymbursku a ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku.

Koupání je stále zakázané také v nádržích Brušperk a Baška na Frýdecko-Místecku, v přírodním koupališti v Chabařovicích nedaleko Ústí nad Labem a ve Velkém rybníce u Hroznětína na Karlovarsku. Už od poloviny července zákaz platí u tábořiště Podolsko u orlické nádrže. Stále znečištěná sinicemi je i přehrada u Seče na Chrudimsku, zákaz koupání ale vydán nebyl.

Rybář Milan Kureš a Chlumecký rybník.
Rybník v Chlumci je vhodný ke koupání, ukázala měření

Bez zákazů je tak Olomoucký, Královéhradecký, Karlovarský a Plzeňský kraj. Na některých místech se dokonce kvalita vody zlepšila. Podle hygieniků třeba u lipenské pláže v Horní Plané kde má nyní voda jen mírně zhoršené vlastnosti, což je na pětistupňové škále druhá nejlepší možná úroveň. Celou sezonu si výbornou kvalitu udrželo šest koupališť v Karlovarském kraji, mimo jiné Michal v Sokolově a Lido u Mariánských Lázní.

Po koupání je nutná sprcha

Nevhodná ke koupání zůstává voda například v Plumlovské přehradě na Prostějovsku, v Oborském rybníku v Jinolicích na Jičínsku a v rybníku Valcha na Klatovsku a přehradě České údolí u Plzně. Na Vysočině mají zhoršenou jakost vody přehrady Břevnická, Dalešice, Trnávka a rybník Domanínský. Po koupání v nich doporučují hygienici rekreantům, aby se osprchovali.

Ve středních Čechách je voda nevhodná ke koupání v rybníku Jureček v Říčanech u Prahy a na Tyršově koupališti v Rakovníku. V Jihočeském kraji je to u Radavy v orlické nádrži a ve Staňkovském rybníku, který se rovněž nachází na Jindřichohradecku.

Tiské stěny a jejich krása.
Obec Tisá žádá povolit vstup do skal. Přichází o spoustu peněz

V Moravskoslezském kraji se nedoporučuje koupání v nádrži Olešná. Sinice jsou také v Nechranické přehradě, v Chmelaři u Úštěku nebo Mikulášovicích na Děčínsku. Kvůli sinicím se zhoršila i kvalita vody v harcovské přehradě v Liberci.

Vysoké koncentrace sinic mohou podle hygieniků lidem způsobit vážné zdravotní problémy, zejména alergické reakce v očích, spojivkách a na pokožce.

Při požití se mohou dostavit střevní a žaludeční obtíže, malátnost, bolest hlavy. Dlouhodobé působení toxinů sinic způsobuje poruchy funkce jater. Nejvíce jsou jimi ohroženy děti, ale také citliví jedinci, třeba těhotné ženy nebo alergici.

Lužická nemocnice v Rumburku.
Krajská zdravotní otočila. O Lužickou nemocnici v Rumburku má zájem